Μήνυμα στήριξης για Σένγκεν από Τουσκ

Μήνυμα στήριξης για Σένγκεν από Τουσκ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης και της σφοδρής κριτικής που δέχεται η Ελλάδα από ομάδα χωρών της Ε.Ε., όσον αφορά τις επιδόσεις της στη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, λειτούργησαν για το Μέγαρο Μαξίμου οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτήριζαν «πολύ σημαντικές» τις αναφορές Τουσκ, τόσο όσον αφορά την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη Σένγκεν, όσο και σε σχέση με τη διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα για τις Βρυξέλλες με τις δηλώσεις αυτές να διαμορφώνουν ένα σαφώς πιο θετικό περιβάλλον εν όψει της Συνόδου Κορυφής –αύριο και μεθαύριο– όπου θα συζητηθεί η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, σε σχέση με αυτό που φάνηκε να κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κλίμα έναντι της Αθήνας έχει αντιστραφεί πλήρως. «Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, από αυτούς που πιστεύουν ότι αυτό θα είναι μια λύση, δεν είναι λύση. Και αυτή είναι η δική μου άποψη, την οποία εκφράζω δημοσίως. Το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία. Δεν τερματίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες. Δεν δίνει μια λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην οικονομική διάσταση του ζητήματος», ενώ αναφέρθηκε σε κρίση που «τεστάρει» τα όρια των αντοχών της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, να οριοθετήσει τις γραμμές άμυνας της Αθήνας και τόνισε ότι «οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά μονάχα να αντιμετωπισθούν με συντονισμένες δράσεις». Επισήμανε, επίσης, ότι «μια σειρά από χώρες, κυρίως στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, προβάλλουν μια αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη. Αυτές οι κυβερνήσεις δεν διστάζουν το τελευταίο διάστημα να επιτίθενται και εναντίον της Ελλάδας. Να προτείνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με κλείσιμο συνόρων, με τείχη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».

Αναφορικά με τις συνομιλίες με τον κ. Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός μίλησε για συμφωνία στην ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχει λάβει η Ε.Ε. και αφορούν τη στήριξη του Λιβάνου και της Ιορδανίας, που φιλοξενούν καταυλισμούς προσφύγων, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας για μείωση των ροών από τη γείτονα, την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά των διακινητών στα τουρκικά παράλια, την καθιέρωση απευθείας διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε, τέλος, στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα μας στην ολοκλήρωση της κατασκευής των κέντρων υποδοχής στα νησιά και των κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα.

Δ.Α.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή