Πέθανε ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι

Πέθανε ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε την Τρίτη ο Αιγύπτιος πολιτικός και διπλωμάτης που είχε διατελέσει την περίοδο 1992 – 1996 γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Την ανακοίνωση έκανε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Ραφαέλ Ντάριο Ραμίρεζ Καρένο, στη διάρκεια συνεδρίασης για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη.

Ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι ήταν 93 ετών και υπήρξε ο 6ος κατά σειρά γ.γ. του ΟΗΕ. Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Ως o πρώτος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από την Αφρική, ο Μπούτρος Γκάλι συνδέθηκε με τον λιμό στη Σομαλία και οργάνωσε την πρώτη μαζική επιχείρηση ανακούφισης του ΟΗΕ στο Κέρας της Αφρικής.

Είχε επικριθεί για την αποτυχία του ΟΗΕ να δράσει κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994 και για το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν πίεσε στον βαθμό που θα έπρεπε για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Αγκόλα τη δεκαετία του 1990, που ήταν εκείνη την περίοδο μία από τις μακροβιότερες συγκρούσεις στον κόσμο.

Ο Μπούτρος Γκάλι είχε βρεθεί στο στόχαστρο αποδοκιμασιών στο Σεράγεβο, τη Μογκαντίσου και την Αντίς Αμπέμπα. Μάλιστα συνήθιζε να έρχεται αντιμέτωπος με τους διαδηλωτές όταν οι φρουροί ασφαλείας το επέτρεπαν. «Έχω συνηθίσει τους φονταμελιστές στην Αίγυπτο να τα βάζουν μαζί μου», είχε δηλώσει στο Reuters.

Αυτό που είχε προκαλέσει αίσθηση στο Σεράγεβο ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει ότι δεν προσπαθούσε να υποβαθμίσει τις φρικαλεότητες στη Βοσνία, αλλά υπήρχαν άλλες χώρες όπου ο αριθμός των συνολικών νεκρών ήταν μεγαλύτερος.

Στην Αιθιοπία, απευθυνόμενος σε Σομαλούς πολέμαρχους και ηγέτες φατριών, τους είχε ζητήσει να σταματήσουν να κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη και τον ίδιο προσωπικά για αποικιοκρατία, προσθέτοντας ότι οι Σομαλοί θα πρέπει να ανησυχούν για το ότι οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις θα αγνοούσαν τα δεινά τους, εφόσον συνέχιζαν να πολεμούν. «Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει», είπε. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις φτωχές χώρες στην Αφρική ή οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτοί μπορούν να ξεχάσουν εύκολα τη Σομαλία σε 24 ώρες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή