Κίνα: Νέο γιγάντιο διαστημικό τηλεσκόπιο

Κίνα: Νέο γιγάντιο διαστημικό τηλεσκόπιο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον εννέα χιλιάδες Κινέζοι θα χάσουν τα σπίτια τους και θα εκτοπιστούν, όχι εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής, αλλά λόγω της δημιουργίας και λειτουργίας του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου που κατασκευάστηκε ποτέ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που, σύμφωνα με τις προσδοκίες του Πεκίνου, θα ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητες ανίχνευσης εξωγήινης ζωής.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του τηλεσκοπίου FAST, όπως ονομάζεται από το ακρωνύμιο Five hundred metre Aperture Spherical radio Τelescope, έχουν ήδη αρχίσει. Το κόστος του προγράμματος ξεπερνά τα 183 εκατομμύρια δολάρια. Το νέο υπερ-τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί στη νοτιοδυτική επαρχία Κουεϊτσόου και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε οι 9.110 κάτοικοι των κομητειών Πιντάνγκ και Λουοντιάν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα». Κάθε ένας από τους εκτοπισθέντες αναμένεται να αποζημιωθεί με 1.840 δολάρια από την υπηρεσία οικολογικής μετανάστευσης.

Ο Λι Γετσένγκ, αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στην Κουεϊτσόου, εξήγησε ότι η μετεγκατάσταση των κατοίκων θα ολοκληρωθεί σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοτάξιο και θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός «υγιούς ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος».

Το Πεκίνο ευελπιστεί ότι το νέο τηλεσκόπιο, το οποίο θα έχει διάμετρο μισού χιλιομέτρου, θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα από το τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, που βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο και έχει διάμετρο τριακοσίων μέτρων. Πρόκειται, άλλωστε, για μία ακόμα προσπάθεια του Πεκίνου να βρεθεί στην τεχνολογική πρωτοπορία.

Ενας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με το πρόγραμμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσπαθώντας να δώσω μια εικόνα των διαστάσεων του πελώριου τηλεσκοπίου, θα πω ότι, αν ήταν γεμάτο με κρασί, τότε καθένας από τα επτά δισεκατομμύρια κατοίκους του κόσμου θα μπορούσε να λάβει πέντε φιάλες. Ομως είναι προφανές ότι το νέο τηλεσκόπιο δεν είναι ένας πελώριος αμφορέας, αλλά ένα “εργαλείο” που θα πραγματοποιήσει σειρά από επιστημονικά πειράματα».

Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το τηλεσκόπιο FAST αποτελείται από 4.450 τριγωνικά κάτοπτρα. Οταν θα καταστεί πλήρως λειτουργικό, τα μετακινούμενα κάτοπτρα θα χρησιμοποιηθούν για να αντανακλούν τα ραδιοσήματα από απομακρυσμένες περιοχές του σύμπαντος προς έναν γιγαντιαίο «αμφιβληστροειδή χιτώνα» που έχει την ικανότητα να τα συγκεντρώνει, όπως τουλάχιστον ανέφερε η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη χρονιά ο Ναν Ρεντόνγκ, από τους βασικούς συντελεστές του επιστημονικού προγράμματος FAST, υπογράμμισε ότι «ένα ραδιοτηλεσκόπιο, στην πραγματικότητα, είναι ένα ευαίσθητο αυτί που μπορεί να διακρίνει τα ραδιοσήματα από τους λεγόμενους “λευκούς ήχους” του σύμπαντος. Στην ουσία, είναι σαν να απομονώνεις τον ήχο που κάνουν τα τζιτζίκια μέσα σε μία θύελλα».

Ο Γου Ξιανπίνγκ, ο γενικός διευθυντής της Κινεζικής Εταιρείας Αστρονομίας, δήλωσε ότι η υψηλή ευαισθησία του τηλεσκοπίου θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναζητήσουν νοήμονα ζωή πέρα από τα όρια του Γαλαξία και ταυτόχρονα θα καταφέρουν να ερευνήσουν την προέλευση του σύμπαντος.

Πρόσφατα, ο Κινέζος αστρονόμος Σι Ζιτσένγκ δήλωσε στην εφημερίδα South China Morning Post ότι το τηλεσκόπιο σηματοδοτεί ένα τεράστιο άλμα στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. «Αν υπάρχουν νοήμονα όντα, τα μηνύματα τα οποία παρήγαγαν ή αφήσαν πίσω τους, μηνύματα που μεταδίδονται μέσω του σύμπαντος, τότε θα αιχμαλωτιστούν από το FAST». Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Κινέζους αξιωματούχους, η περιοχή στο Κουϊανάν, στα όρη Καρστ της Koυεϊτσόου, είναι ο ιδανικός τόπος για την ανίχνευση αυτών των σημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή