«Εφυγε» σε ηλικία 88 ετών ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος

«Εφυγε» σε ηλικία 88 ετών ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σημαντική φυσιογνωμία της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο επί χρόνια ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με πολυετή αγώνα κατά της δικτατορίας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1928, υπήρξε ο νεότερος πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής» του Γεωργίου Βλάχου κατά τη δεκαετία του ’50, ανταποκριτής της «Χέραλντ Τρίμπιουν» και ο άνθρωπος που το 1968 είχε αποκαλύψει ότι η χούντα, μέσω του υποστηρικτή της, Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάπας, χρηματοδότησε με 549.000 δολάρια την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον από κονδύλια που έστελνε η CIA στην ΚΥΠ για την αντικομμουνιστική εκστρατεία. Μετά την επιβολή της δικτατορίας, το 1967 κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου οι έρευνές του τον οδήγησαν σε πλήθος αποκαλύψεων, με αποκορύφωμα την «ελληνική πτυχή» του Watergate που οδήγησε στην πτώση του Νίξον. Λόγω της δράσης του η δικτατορία τού αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια. Εργάστηκε επίσης στη «Μακεδονία», στην Athens Daily Post, στο «Εθνος» και στη «Θεσσαλονίκη», ενώ υπήρξε ανταποκριτής για τη New York Herald Tribune News Service, καθώς και για το περιοδικό Time and Life. Του απονεμήθηκε επίσης το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι ο Ηλίας Δημητρακόπουλος «είναι ο μόνος που τόλμησε να τα βάλει με τη CIA, υποβάλλοντας μήνυση εναντίον της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή