ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλώσσες αχνιστές με λαδολέμονο

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ψάρια, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο

Θερμίδες ανά μερίδα: 230 / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 10΄ - 15΄

Υλικά για 4 άτομα:
  • 4 φρέσκες γλώσσες των 250 - 280 γρ. η κάθε μία (ή ζακέτες, που είναι παρόμοιες με τις γλώσσες. Ζητάμε από τον ψαρά να μας τις καθαρίσουν από το δέρμα)
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, άκοπο
  • κλαράκια από διάφορα φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθος, δυόσμος, μυρώνια, δεντρολίβανο, ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι (όσα βρείτε από αυτά -συνολικά θα πρέπει να έχουμε τόσα μυρωδικά, που αν τα πιάσουμε όλα μαζί να είναι όσο το ματσάκι μαϊντανού)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το άχνισμα:

  • 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5 κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες
  • 1 κομμάτι φλούδα από λεμόνι

Για το λαδολέμονο:

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή περισσότερο αν θέλετε)
  • 1 κουτ. σούπας λεμόνι
  • 1/2 κουταλιά μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού


Διαδικασία:

Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Αχνισμα: Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τα δαφνόφυλλα, τα πιπέρια, το κρασί, το σκόρδο και τη φλούδα λεμονιού για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.

Σε ένα ταψί που να χωράει τις γλώσσες σε μία στρώση, απλώνουμε τα φρέσκα μυρωδικά που έχουμε, σχηματίζοντας ένα πλέγμα πάνω στο οποίο θα ακουμπήσουμε μετά τα ψάρια. Σουρώνουμε το υγρό της κατσαρόλας και το ρίχνουμε στο ταψί. Ακουμπάμε τα ψάρια, σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο και ψήνουμε τις γλώσσες για περίπου 10 - 15 λεπτά, προσέχοντας να μη στεγνώσουν.

Λαδολέμονο:  Σε ένα μικρό βάζο με καπάκι χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα. Οταν οι γλώσσες είναι έτοιμες τις βάζουμε με σπάτουλα μία-μία (προσέχοντας να μη διαλυθούν) στα πιάτα.

Τις αλείφουμε με ελάχιστο λαδολέμονο (ώστε να το απορροφήσουν έτσι όπως θα είναι ζεστές) και το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολάκι στο τραπέζι για να σερβίρεται ο καθένας μόνος του. Συνοδεύουμε με λαχανικά στον ατμό.

Τι πίνουμε: Chardonnay χωρίς βαρέλι, Viognier από τα εκλεκτά του ελληνικού αμπελώνα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ