Το σπίτι της οδού Θεοτοκοπούλου αποκαλύπτεται

Το σπίτι της οδού Θεοτοκοπούλου αποκαλύπτεται

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα κτιριολογικά προγράμματα που είχε ανακοινώσει ο Δήμος Αθηναίων, η αποκατάσταση της διατηρητέας οικίας στην οδό Θεοτοκοπούλου 34, ολοκληρώνεται και αναμένεται να παραδοθεί. Η χρήση της καθορίζεται ασαφώς ως «κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής των κατοίκων», αλλά το ευτύχημα είναι ότι το κτίριο σώθηκε ύστερα από επιμελημένη εργασία αποκατάστασης. Η προοπτική σύνδεσης της οικίας και ένταξής της σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης προς τον χώρο του πρώην εργοστασίου Φιξ δίνει στο έργο ιδιαίτερη δυναμική.

Η όψη, πάντως, της οικίας –καθώς αποκαλύφθηκε φωτίζοντας την περιοχή– δημιουργεί ήδη ευγενή αντίθεση με το παρελθόν, καθώς οι περίοικοι θυμούνται το όμορφο αυτό σπίτι να είναι τα τελευταία χρόνια ερειπωμένο, κλειστό ή σε κατάληψη. Το 2005, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οικία αγοράστηκε από τον δήμο μαζί με τον παρακείμενο πρώην θερινό κινηματογράφο «Α-Β».

Η οδός Θεοτοκοπούλου είναι παράλληλος της Πατησίων, από τη Σαρανταπόρου ώς την Ιακωβάτων, και στο παρελθόν ήταν ένας φιλήσυχος δρόμος κατοικιών. Από εκείνη την εποχή (κατά μία μαρτυρία το έτος ανέγερσης είναι το 1914) διασώζεται η ωραία αυτή οικία, με όψιμα νεοκλασικά στοιχεία σε μια σύνθεση αρμονικής ισορροπίας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, κινδύνευσε με κατεδάφιση, αλλά το 2000 κηρύχθηκε διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κινηματογράφος πέρασε από διάφορες κηρύξεις και ακυρώσεις. Σήμερα, αναμένεται η απόφαση του Δήμου Αθηναίων για το μέλλον του, αν δηλαδή γίνει και πάλι κινηματογράφος, κήπος ή φυσικός χώρος της οικίας για θερινές εκδηλώσεις. Το σπίτι της Θεοτοκοπούλου φημιζόταν για τα περιβόλια του. Στη δεκαετία του 1960, ένα μέρος του περιβολιού έγινε το σινεμά «Α-Β».

Η οικία της οδού Θεοτοκοπούλου αποκαλύπτει σήμερα σε διχρωμία την ώχρα πρόσοψή της. Εγινε μια εξαιρετικά λεπτομερής αποκατάσταση από τον πολιτικό μηχανικό και συντηρητή-αναστηλωτή Γιώργο Αδαμόπουλο, που μελέτησε σε βάθος το κτίριο. Οι εργασίες υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης Κτιριακών Εργων του Δήμου Αθηναίων, καθώς ολοκληρώνονται, γίνονται ταυτόχρονα και η πρώτη φάση ενός ευρύτερου σχεδίου αστικής ανάπλασης που πρόκειται να ενταχθεί στο προσεχές ΣΕΣ, όπως λέει και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αλέξανδρος Πουλούδης.

Ο κήπος της οικίας στην οδό Θεοτοκοπούλου και ο κατάφυτος χώρος του παλιού σινεμά εκτείνονται προς τη γειτονική και ερειπωμένη Βίλα Κλωναρίδη, καθώς και προς το πάρκο που προήλθε από την ατυχή κατεδάφιση του εργοστασίου Φιξ επί της Πατησίων. «Ευελπιστούμε να εντάξουμε όλο το σχέδιο στο προσεχές ΣΕΣ μαζί με την ευρύτερη περιοχή, πάρκο και κινηματογράφο Α-Β», λέει η αρχιτέκτων Μαρία Δανιήλ, η οποία δούλεψε την αρχιτεκτονική μελέτη της Βίλας Κλωναρίδη, προχωρώντας το ερευνητικό πρόγραμμα του δήμου και του ΕΜΠ (τη στατική μελέτη έκανε για τον δήμο ο Γιώργος Αδαμόπουλος). «Τώρα που η γειτονική οικία Θεοτοκοπούλου τελείωσε, αν όλα αυτά υλοποιηθούν, θα είναι ένας αξιόλογος πολιτιστικός πυρήνας στην περιοχή».

Προς το παρόν, μένει να εξευρεθεί μια χρήση για την οικία της οδού Θεοτοκοπούλου που να έχει χαρακτήρα και στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή