Μόσχα: Η Τουρκία εκπαιδεύει τρομοκράτες που μπορεί να καταλήξουν στη Ρωσία

Μόσχα: Η Τουρκία εκπαιδεύει τρομοκράτες που μπορεί να καταλήξουν στη Ρωσία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, Vitaly Churkin, απέστειλε έγγραφο  στον ΟΗΕ με το οποίο επιτίθεται κατά της Τουρκίας, κατηγορώντας την ότι εκπαιδεύει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους όχι μόνο για να πολεμούν στη Συρία, αλλά και για μια πιθανή μεταφορά τους σε ρωσικά εδάφη.

Ο Vitaly Churkin στην επιστολή του αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του ISIL (Ισλαμικό Κράτος) έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο στην Αττάλεια της Τουρκίας προκειμένου να υποδέχεται άτομα που έχουν καταφθάσει εκεί από κράτη της μετά Σοβιετικής Ενωσης εποχής, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον πόλεμο της Συρίας και πιθανόν να μεταφερθούν σε ρωσικά εδάφη», αναφέρει η επιστολή που αναρτήθηκε στο σύστημα δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών. 

Μάλιστα, ο Churkin έδωσε στη δημοσιότητα και ονόματα, αναφέροντας τον Rastyamovich Khaibullov, γνωστός και ως «ο δάσκαλος», που διαμένει στην Τουρκία έχοντας στην κατοχή του μόνιμη κάρτα παραμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ρώσου αξιωματούχου, «εφόσον ένας κρατούμενος συμφωνεί να αποδεχθεί το Ισλάμ και να συμμετάσχει σε τρομοκρατικές πράξεις, οι εργοδότες υπόσχονται ότι θα προβεί σε συμφωνία με τις τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και θα του παραχθούν δωρεάν οι υπηρεσίες του Τούρκου δικηγόρου, Tahir Tosolar» .

Ο κ. Churkin κατήγγειλε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 ομάδα του Ισλαμικού Κράτους με περισσότερους από 1000 μαχητές που κατέφθασαν από χώρες της Ευρώπης, πέρασαν στη Συρία μέσω της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή