Πενήντα ενδιαφερόμενοι για την πώληση του ξενοδοχείου Λητώ

Πενήντα ενδιαφερόμενοι για την πώληση του ξενοδοχείου Λητώ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθόρυβα αλλά συστηματικά το ΤΑΙΠΕΔ τούς τελευταίους εννέα μήνες εισέπραξε πάνω από 26 εκατ. ευρώ από αξιοποιήσεις –κυρίως πωλήσεις– ακινήτων του Δημοσίου. Πρόκειται κυρίως για μικρά και μεσαίας αξίας ακίνητα, για τα οποία, όπως αναφέρουν στελέχη του Ταμείου, κατά περίπτωση εκδηλώνεται μεγάλη ζήτηση. Στην τελευταία περίπτωση κατατάσσεται και το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο. Η δημοπράτηση της μονάδας έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον διαγκωνισμό πολλών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ειδικότερα, πληροφοριακό υλικό ζήτησαν περισσότερες από 50 επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προερχόμενες τόσο από τον κλάδο του τουρισμού όσο και από τον επενδυτικό τομέα (funds). Ο διαγωνισμός προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας e-publicrealestate, την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Το ξενοδοχείο Λητώ, αν και έχει χτιστεί το 1952 από τον ΕΟΤ, έχει μοναδική και ιδιαίτερη αξία, καθώς βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κέντρο της πόλης της Μυκόνου. Απέχει μόλις λίγα λεπτά από το αεροδρόμιο και τον νέο λιμένα του νησιού. Επίσης θεωρείται από τα μεγαλύτερα οικήματα που έχουν κατασκευαστεί στο νησί, με την υλοποιημένη συνολική δόμηση να ανέρχεται σε περίπου 2 χιλιάδες τ.μ. μέσα σε οικόπεδο έκτασης 3,6 χιλιάδων τ.μ. Διαθέτει 25 δωμάτια και 48 κλίνες.

Η ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει από το 2009 το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ, βάσει του οποίου κατατάσσεται στα ξενοδοχεία κλασικού τύπου, κατηγορίας 4 αστέρων. Σήμερα, η μονάδα είναι μισθωμένη και η σύμβαση μίσθωσης διαρκεί έως το 2028. Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, το οποίο από το 2018 και μετά θα ανέλθει σε 250.000 ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει μαζί με το ακίνητο και τη σχετική σύμβαση μίσθωσης και, όπως αναφέρουν στελέχη του, η υφιστάμενη μίσθωση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τον νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Επίσης, σύμφωνα με την παράταση της μίσθωσης, η οποία έγινε από την ΕΤΑΔ Α.Ε., το 2009, ο μισθωτής έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκτελέσει εργασίες ανακαίνισης, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο είναι η θέση και η τοποθεσία του ακινήτου που το καθιστά μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, όχι στην Ελλάδα, αλλά πιθανώς στον πλανήτη. Γι’ αυτό παράγοντες της τουριστικής αγοράς χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο ως τρόπαιο (trophy asset) στον χώρο του real estate. Και καθώς η τουριστική κίνηση στο νησί αυξάνεται, δικαίως έχουν ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα πάνω από 50 διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι η πολιτική αξιοποίησης των ακινήτων θα ενταθεί μέσα στο 2016. Ωστόσο, μεγαλύτερη κινητικότητα αναμένεται να σημειωθεί από το 2017 και μετά, και αφού ολοκληρωθεί η δημιουργία του νέου Ταμείου. Μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχουν «κλείσει» όλες οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις (εκτός ίσως του Ελληνικού), έτσι ώστε το νέο ΤΑΙΠΕΔ να εστιάσει την προσοχή του στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή