Αναβολικά χρησιμοποιεί ένας στους τέσσερις αθλούμενους

Αναβολικά χρησιμοποιεί ένας στους τέσσερις αθλούμενους

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους τέσσερις αθλούμενους νέους χρησιμοποιεί ή έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αναβολικές ουσίες, για να βελτιώσει την απόδοσή του, με την πλειονότητά τους να προέρχονται από τον χώρο του fitness και του bodybuilding. Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «SAFE YOU», που συντονίζεται από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), με το fitness ασχολείται το 60% και με το bodybuilding το 23,6% των ερωτηθέντων.

Από τον χώρο των πολεμικών τεχνών προέρχεται το 5,5% των αθλούμενων, που χρησιμοποιούν ουσίες ντόπινγκ και το 5,5% ασχολείται με τους αγώνες δρόμου. Οι πέντε βασικοί λόγοι που οδηγούν τους αθλούμενους στη χρήση ουσιών είναι η ταχύτερη ανάρρωση/ξεκούραση μετά την άσκηση (48,1%), η περιέργεια (42,3%), η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών ουσιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός φυσιολογικού προγράμματος άσκησης (40,4%), η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών βοηθά να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα (38,5%), καθώς και η λεγόμενη «κοινωνική νόρμα», δηλαδή το να ακολουθεί κάποιος αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι γύρω του (38,5%).

Στην έρευνα συμμετείχαν 202 άτομα από τον χώρο της μαζικής άθλησης μεταξύ 15 και 25 ετών, η πλειονότητα των οποίων (156 άτομα) ήταν άνδρες.

Οι κυριότερες πηγές πληροφόρησης για την αγορά και τη χρήση αναβολικών ουσιών είναι το Διαδίκτυο (διαφημίσεις και διαδικτυακά καταστήματα που εμπορεύονται συναφείς ουσίες), οι διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων μεταξύ άλλων χρηστών αναβολικών ουσιών, οι φίλοι που χρησιμοποιούν αναβολικές ουσίες και οι γυμναστές που εργάζονται σε χώρους μαζικού αθλητισμού.

«Τα ευρήματα καταδεικνύουν την έκταση του φαινομένου της χρήσης ουσιών ντόπινγκ, μεταξύ νεαρών αθλούμενων, σε χώρους μαζικού αθλητισμού και αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις» ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «SAFE YOU», επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης. Εξηγεί ότι το φαινόμενο είναι πλέον ανησυχητικό «αν λάβουμε υπ’ όψιν την αύξηση της χρήσης αναβολικών στεροειδών και παρόμοιων ουσιών μεταξύ ελεύθερα αθλούμενων και νέων που ασκούνται για αναψυχή».

Το «SAFE YOU» (Strengthening the Anti-Doping Fight in Fitness and Exercise in Youth) αποτελεί ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην καταπολέμηση του ντόπινγκ σε χώρους αθλητισμού αναψυχής, όπως το fitness και τα γυμναστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή