Στις 6 Μαρτίου η συνάντηση με την Τουρκία

Στις 6 Μαρτίου η συνάντηση με την Τουρκία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς αποφάσεις και κάποια ιδιαίτερη πρόοδο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής χθες στις Βρυξέλλες, ενώ συμφωνήθηκε νέα έκτακτη συνάντηση μέσα σε δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Συγχρόνως, η ελληνική πλευρά σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει ότι στο ενδιάμεσο δεν θα «αιφνιδιαστεί» από μεμονωμένες αποφάσεις κρατών-μελών όσον αφορά την ομαλή διέλευση προσφυγικών ροών έθεσε το ενδεχόμενο να μπλοκάρει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου εάν δεν υπάρξει σχετική προφορική δέσμευση από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες διατήρησης μέχρι τις 6 Μαρτίου του υπάρχοντος στάτους των ευρωπαϊκών συνόρων.

Και ενώ αναμενόταν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δεχόταν κάποια κριτική για την καθυστέρηση στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, όπως τη δημιουργία των hotspots, τα πυρά των περισσοτέρων ηγετών και κυρίως της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Α. Μέρκελ δέχτηκε ο Αυστριακός καγκελάριος κ. Β. Φάιμαν μετά την απόφασή του να θέσει όριο 80 ανθρώπων ημερησίως που θα μπορούν να κάνουν αίτηση για άσυλο στην Αυστρία και όριο 3.200 που θα επιτρέπεται να περνούν τράνζιτ από το αυστριακό έδαφος ημερησίως. Συγχρόνως, ο φόβος ότι μπορεί να ακολουθήσουν τα αυστριακά βήματα και οι Σλοβένοι αυξανόταν και γι’ αυτό η ελληνική πλευρά αναζητούσε μία προφορική δέσμευση ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Τη θέση ότι δεν πρέπει να αλλάξει το υπάρχον στάτους των ευρωπαϊκών συνόρων εξέφρασε ο κ. Τσίπρας και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που είχε χθες. Η κ. Μέρκελ υποστηρίζει αυτή τη θέση, καθώς αντιμετωπίζει και η ίδια δυσκολίες και αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της από τις αυξημένες προσφυγικές ροές, τη στιγμή μάλιστα που μέσα Μαρτίου έχει τοπικές εκλογές στη Γερμανία. Γι’ αυτό και μέχρι τότε δεν θέλει να αυξηθεί η προσφυγική ροή από μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας.

Διαβεβαιώσεις

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν θα αποδεχθεί ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας καθώς τόνισε στους άλλους δύο ηγέτες ότι «η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, γι’ αυτό και οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες» σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Και οι τρεις συμφώνησαν ότι το «κλειδί» για τη μείωση των ροών είναι η Τουρκία, ενώ συγχρόνως εναποθέτουν ελπίδες και στην ανάμειξη του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, έλαβε τις διαβεβαιώσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι θα έχει ό,τι βοήθεια ζητήσει και ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή η μεταφορά περισσότερης πίεσης στην Ελλάδα.

Οι πιέσεις στον Αυστριακό καγκελάριο την Πέμπτη το βράδυ ήταν πολύ έντονες, με τον κ. Φάιμαν να αναγκάζεται να αποχωρεί από την αίθουσα που εξελισσόταν η διαπραγμάτευση αρκετές φορές για να μιλήσει στο τηλέφωνο. Η κίνηση του Αυστριακού καγκελάριου αιφνιδίασε την κ. Μέρκελ και το γεγονός ότι έγινε χωρίς να έχει ενημερωθεί πριν, είναι δείγμα του ρήγματος που έχει αρχίσει να δημιουργείται στην Ευρώπη όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η αυστριακή κίνηση είναι «απλά ασύμβατη» με τη Συνθήκη της Γενεύης –η Αυστρία είναι από τα ιδρυτικά κράτη που την υπέγραψαν– που υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει όριο στο νούμερο των αιτούντων άσυλο σε μια χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή