Αμεση ανάγκη για νέο αποχετευτικό δίκτυο στους Δελφούς

Αμεση ανάγκη για νέο αποχετευτικό δίκτυο στους Δελφούς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κακοτεχνία στο αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Δελφών, που ολοκληρώθηκε πριν από 9 χρόνια, οδηγεί κάθε φορά που βρέχει ή λιώνουν τα χιόνια όμβρια και λύματα στον κάμπο της Αμφισσας. Ο Δήμος δηλώνει αδυναμία να διαχειριστεί το πρόβλημα, καθώς απαιτούνται σημαντικά κονδύλια για νέα έργα. Ωστόσο μια περιβαλλοντική οργάνωση δηλώνει ότι θα προσφύγει σήμερα στην εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στην περιοχή. «Ο αγωγός αποχέτευσης της πόλης των Δελφών είναι σε μεγάλο ποσοστό παντορροϊκός. Αυτό σημαίνει ότι συλλέγει ταυτόχρονα όμβρια και λύματα. Οταν βρέχει για μεγάλο διάστημα, ή λιώνουν τα χιόνια, η διατομή του αγωγού δεν επαρκεί και γίνεται εκτόνωση κάτω από την πόλη, στη μια πλευρά του κάμπου της Αμφισσας», λέει ο δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος. «Οταν συμβαίνει αυτό, επεμβαίνουμε “πυροσβεστικά”, όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, καθαρίζοντας τα φρεάτια. Ομως για να λυθεί οριστικά το ζήτημα απαιτείται να δημιουργηθεί νέο δίκτυο για τα λύματα. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο συζητάμε με την Περιφέρεια αν θα μπορούσε να δρομολογηθεί για το νέο ΕΣΠΑ».

Μάλιστα, λόγω της εκροής λυμάτων και ομβρίων, για ένα διάστημα δημιουργήθηκε πρόβλημα με το αρχαίο μονοπάτι των Δελφών. «Δεχθήκαμε καταγγελίες από Γερμανούς και Σκανδιναβούς τουρίστες. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη», λέει ο Παναγιώτης Χριστοδούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ). «Στις αρχές του μήνα στείλαμε συνεργείο και έλαβε δείγματα νερού από διάφορα σημεία, τα οποία ήταν όλα ρυπασμένα. Μάλιστα φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και με το νερό του δικτύου ύδρευσης στην Ιτέα και στο χωριό Χρυσή». Ο δήμαρχος Δελφών αρνείται κατηγορηματικά αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι το νερό του δικτύου ελέγχεται σε τακτική βάση. Οσο για το μονοπάτι, δέχεται ότι υπήρχε πρόβλημα, αλλά υποστηρίζει ότι αντιμετωπίστηκε με μικρές επεμβάσεις. «Το δίκτυο εξέβαλλε για αρκετό καιρό στο αρχαίο μονοπάτι, αλλά στείλαμε συνεργείο να “εξυγιάνει” την περιοχή και καθαρίσαμε τα φρεάτια», λέει ο δήμαρχος Δελφών.

Το ΠΑΚΟΕ, πάντως, εκτιμά ότι οι εξηγήσεις του Δήμου δεν είναι επαρκείς. «Θα προσφύγουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) στην εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ζητώντας την άμεση επέμβαση των Αρχών. Ταυτόχρονα στείλαμε επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει την περιοχή των Δελφών και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή