Το γυμνό ως ένα ενιαίο αφήγημα

Το γυμνό ως ένα ενιαίο αφήγημα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εικόνα στην ψηφιακή εποχή είναι σαν μια καινούργια γλώσσα που μαθαίνει ο άνθρωπος. Ακόμα δεν τη γνωρίζουμε όλοι καλά, αλλά αρχίζουμε να μπουσουλάμε. Αυτοί που θα σηκωθούν πρώτοι και θα περπατήσουν είναι οι νέοι άνθρωποι που ζουν και εκφράζονται μέσα από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές». Αυτό σημειώνει ο Βασίλης Ζηδιανάκης, «ψυχή» της δημιουργικής και παραγωγικότατης Atopos, που τα τελευταία χρόνια έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά πρότζεκτ τα οποία έχουν καταξιωθεί στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα: εκθέσεις, εκδόσεις, δράσεις, παρεμβάσεις, μα κυρίως η ανάδειξη των ταλέντων και των καινοτόμων τάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μερικά από τα κατορθώματα του οργανισμού, με βάση την οδό Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργείο.

Τώρα, κρατάει υπερήφανος στα χέρια του το πιο πρόσφατο εγχείρημα, που είναι το λεύκωμα με τίτλο «Unlocked». Μετά την ενασχόλησή του με τη μόδα –τον πρωτογνωρίσαμε στις «Πτυχώσεις», τη λαμπρή έκθεση του 2004 στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά και το «Χρααατς» με τα χάρτινα φορέματα– πέρασε στα τέρατα και την απεικόνισή τους στη σημερινή εικονογραφία. Και από εκεί, εστίασε στο γυμνό σώμα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας αυτής έκδοσης.

«Το ζητούμενο ήταν να κατανοήσω εις βάθος πώς οι σημερινοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται την έννοια του γυμνού κορμιού, πώς το απεικονίζουν και πώς αναμεταδίδουν την εικόνα αυτή σε πραγματικό χρόνο μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία», λέει ο Ζηδιανάκης στην «Κ».

Η πολύμηνη έρευνα τον έφερε αντιμέτωπο με πάνω από 100 χιλιάδες φωτογραφίες που είδε στο Διαδίκτυο. Τελικά επέλεξε έργα επαγγελματιών καλλιτεχνών και όχι ερασιτεχνών και τα τοποθέτησε με τέτοια αλληλουχία στο βιβλίο του, που να μπορούν να συνθέσουν ένα αφήγημα.

Τι προκαλεί περισσότερη εντύπωση από αυτή τη saga των 145 εικαστικών (ανάμεσά τους μερικοί Ελληνες και ένας Κύπριος); «Οτι επικρατεί ένα είδος απενοχοποίησης στην αποτύπωση των σωμάτων μαζί με μια ημερολογιακού τύπου καταγραφή, όπου κάθε στιγμή της καθημερινότητας μπορεί να γίνει ένα photo opportunity. Στην εποχή των social media το κορμί αποκτά μια διάσταση share».

Για μια πρώτη γεύση του βιβλίου επισκεφθείτε από τις 24 Φεβρουαρίου την έκθεση στην έδρα της Atopos (Σαλαμίνος 72), όπου ο επιμελητής δείχνει την περιπέτεια της εκδοτικής παραγωγής του βιβλίου. «Δεν θέλαμε να κρεμάσουμε μερικές από τις λήψεις στους τοίχους μας. Και γι’ αυτό βρήκαμε μια πιο πρωτότυπη ιδέα εξοικείωσης του κοινού με το πρότζεκτ μας». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή