Οδύσσεια στον γαλαξία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Saga

σενάριο: Brian V. Vaughan

σχέδιο: Fiona Staples

εκδ. Image

Ο «Πόλεμος των άστρων» αποτέλεσε και αποτελεί έμπνευση. Το κινηματογραφικό διαστημικό έπος, που με την πρόσφατη ταινία «Η Δύναμη ξυπνάει» αναζωογονήθηκε και μεσουρανεί ξανά, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια για την επιστημονική φαντασία. Το οποίο, από το 1977, όταν και η πρώτη ταινία βγήκε στις αίθουσες, «συνομιλεί» επιδραστικά με μια πληθώρα έργων αυτού του είδους.

Οπως «συνομιλεί» και με το «Saga», την εξαιρετικά δημοφιλή σειρά κόμικς. Το «Saga» ξεκίνησε να εκδίδεται το 2012 από την Image, πλέον έχει ξεπεράσει τα 30 τεύχη (με πέντε TPB, ενώ κυκλοφορεί και μια πολυτελή συλλεκτική έκδοση που συγκεντρώνει τα 1-18) και είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ongoing σειρές. Το σενάριο γράφει ο Brian V. Vaughan («Y: The Last Man Standing», «Ex Machina», «Lost», «Under the Dome»), τα καρέ σχεδιάζει η Fiona Staples, και οι δυο τους σε άψογη συνεργασία έχουν καταφέρει μια δυναμική και ιδιαίτερα εθιστική ιστορία. Μια πολυεπίπεδη εξωγήινη ιστορία με ζωντανούς και πρωτότυπους χαρακτήρες, έντονες σκηνές και ακόρεστη αγωνία για τη συνέχεια.

Στον μακρινό γαλαξία όπου διαδραματίζεται το «Saga» συμβαίνει ένας αέναος, καταστροφικός πόλεμος ανάμεσα σε έναν πλανήτη και τον δορυφόρο του. Ο πόλεμος αυτός έχει ένα ισχυρό αντίκτυπο στον γαλαξία, πλανήτες καλούνται να πάρουν μέρος, νοήμονα πλάσματα (για να μην πούμε άνθρωποι) βιώνουν την οδύνη που άφησαν πίσω ολέθριες συμπλοκές, ενώ κάποιοι προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτόν. Σε αυτό το περιβάλλον δύο ανθρωπόμορφοι ήρωες ερωτεύονται. Ο άνδρας έχει κέρατα τράγου και η γυναίκα φτερά στην πλάτη. Ομως, ως άλλοι Ρωμαίος και Ιουλιέτα, προέρχονται από αντίπαλα στρατόπεδα. Οι δύο τραγικοί ήρωες τεκνοποιούν, κι ενώ το μόνο που επιθυμούν είναι να χαρούν μια φυσιολογική ζωή, να μεγαλώσουν το παιδί τους κάπου ήρεμα, μακριά από τη δύνη του πολέμου, γίνονται στόχος.

Η οδύσσεια του ζευγαριού μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Γρήγορη, σε στιγμές καταιγιστική δράση, έξυπνοι, ζωηροί διάλογοι, αναπάντεχες ανατροπές και ένα δεξιοτεχνικό πλέγμα αλληλένδετων και αλληλοσυγκρουόμενων καταστάσεων κάνουν το «Saga» μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές κόμικς που τρέχουν αυτήν την περίοδο. Εκτός από τον «Πόλεμο των άστρων», το «Saga» δείχνει να επικοινωνεί και με άλλα σημαντικά έργα της επιστημονικής φαντασίας, όπως με το δυστοπικό σύμπαν του μετρ του είδους Φίλιπ Κ. Ντικ. Και μάλιστα με άμεσες αναφορές. Επίσης, εντοπίζουμε έναν αχαλίνωτο φουτουρισμό, σαν αυτόν που είχαμε στο σημαντικό κόμικ «Ινκαλ» των Γιοντορόφσκι και Μοέμπιους.

Διακρίνουμε να μην υπάρχουν όρια σε αυτά που αναμένεται να ειπωθούν. Οι εκπλήξεις μάς την έχουν στημένη στη γωνία. Προέχει το σασπένς, αλλά υπάρχει και ένας διακριτικός σχολιασμός στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Και μέσα σε αυτό το εξωπραγματικό, τεχνολογικά υπερανεπτυγμένο και αφιλόξενο σύμπαν, οι χαρακτήρες είναι πάνω απ’ όλα «ανθρώπινοι». Το ζευγάρι, εκτός από το να ασχολείται με το πώς θα αποφύγει τους διώκτες του, τρώγεται μεταξύ του για καθημερινά οικογενειακά θέματα, όπως για τις ενοχλητικές για την κοπέλα παρεμβάσεις της πεθεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή