Το ύποπτο ταξίδι στο Ντιγιαρμπακίρ και το εξαφανισμένο τροχόσπιτο

Το ύποπτο ταξίδι στο Ντιγιαρμπακίρ και το εξαφανισμένο τροχόσπιτο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι μυστήριο στο Ντιγιαρμπακίρ της Ανατολικής Τουρκίας πραγματοποίησε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύλληψή του ο ένας από τους τρεις κουρδικής καταγωγής Βρετανούς υπηκόους που εντοπίστηκαν στην Αλεξανδρούπολη να μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά κρυμμένα σε τροχόσπιτα. Πρόκειται για τον 39χρονο B.E., ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς στο τελωνείο Κήπων, μεταφέροντας κρυμμένα σε τροχόσπιτο 220.000 σφαίρες διαμετρήματος 22 mm, 8 διόπτρες νυκτός και τέσσερα αεροβόλα.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο 39χρονος ταξίδεψε εσπευσμένα στο τουρκικό Κουρδιστάν, προκειμένου να διευθετήσει διοικητικού χαρακτήρα εκκρεμότητες με το τουρκικό Δημόσιο, εξαιτίας των οποίων δεν του επιτρεπόταν η είσοδος στη γείτονα. Οπως είπε στην «Κ» η συνήγορός του, κ. Σοφία Σαριπανίδου, οι εκκρεμότητες ήταν ήσσονος σημασίας και αφορούσαν ένα αυτοκίνητο (Opel Zafira) που είχε χρησιμοποιήσει σε αντίστοιχο ταξίδι του στην Τουρκία πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Ο 39χρονος μετέβη στην Ανατολική Τουρκία στις 10 Φεβρουαρίου και συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επιστροφή του, τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου. Πηγή κοντά στην έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο B.E. είχε και προ έτους ταξιδέψει οδικώς στην Τουρκία. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι και τότε ο 39χρονος έσερνε με το Ι.Χ. του ένα τροχόσπιτο, που όμως δεν υπήρχε στο ταξίδι της επιστροφής από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών (στην έρευνα συμμετείχαν Λιμενικό, ΕΥΠ και Αστυνομία) υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν και άλλες αντίστοιχες μεταφορές οπλισμού προς την Τουρκία και το Ιράκ δίχως να γίνουν αντιληπτοί. Ταυτόχρονα, θέτουν ερωτήματα για τον πραγματικό λόγο του ταξιδιού του 39χρονου στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου σημειωτέον την Πέμπτη πραγματοποίησαν πολύνεκρη επίθεση Kούρδοι μαχητές του PKK.

Οι συνολικά τρεις συλληφθέντες απολογήθηκαν χθες στον ανακριτή Αλεξανδρούπολης και, όπως αναμενόταν, κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ενώπιον του ανακριτή είπαν ότι εισέπραξαν ποσά μεταξύ 2.000-3.000 ευρώ, προκειμένου να μεταφέρουν τα όπλα και τα πυρομαχικά στις κουρδικές επαρχίες του Βορείου Ιράκ. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Σαριπανίδου, οι δύο κατονόμασαν και τους τελικούς παραλήπτες των όπλων και των πυρομαχικών, ενώ ο τρίτος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τη μεταφορά του παράνομου φορτίου. Αρνήθηκαν ότι στην ομάδα τους υπήρχε και τέταρτο άτομο που κατάφερε να περάσει στην Τουρκία, δίχως κανείς να μπορεί να πει με ασφάλεια εάν τελικά συνελήφθη από Τούρκους αστυνομικούς ή όχι. Σύμφωνα, πάντως, με πηγή κοντά στην έρευνα, οι τέσσερις άνδρες εξέδωσαν την ίδια ώρα και από το ίδιο ταξιδιωτικό πρακτορείο στο Μπάρι της Ιταλίας ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το δρομολόγιο με προορισμό την Ηγουμενίτσα, ενώ υπάρχει αποδεικτικό μεταφοράς εμβάσματος 500 ευρώ από τον έναν κατηγορούμενο στον άλλο μέσω υποκαταστήματος της Western Union. Ενώπιον του ανακριτή, ο ένας από τους φερόμενους ως οδηγούς των οχημάτων με τα όπλα δήλωσε μάγειρας και ο δεύτερος μεταφραστής.

Οι διωκτικές αρχές της Μ. Βρετανίας ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές ότι οι τρεις συλληφθέντες δεν έχουν ποινικό παρελθόν ούτε βρίσκονται καταχωρισμένοι στις λίστες υπόπτων για διασύνδεση με υποθέσεις λαθρεμπορίου όπλων. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν οι απαντήσεις Γερμανών και Αυστριακών αστυνομικών σχετικά με την προέλευση των όπλων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από Λιμενικό και Αστυνομία στην Αλεξανδρούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή