Τσίπρας: Τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος Σένγκεν

Τσίπρας: Τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος Σένγκεν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «δύσκολη Σύνοδο», κατά την οποία ζήτησε «συγκεκριμένες ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας» καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα «δυσανάλογο βάρος» έκανε λόγο αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και τη διαπραγμάτευση σχετικά με τη Βρετανία.

Αναφερόμενος στην εξαμερή συνάντηση που έγινε υπό την Ολλανδική Προεδρία λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» στο επόμενο διάστημα προκειμένου να μην κλείσουν τα σύνορα στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τη Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών. 

«Το γεγονός πως γίνεται αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν,  τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από Ελλάδα». Σημαντική θεωρεί επίσης την υπόσχεση μη ύπαρξης μονομερών ενεργειών από άλλα κράτη μέλη στον προσφυγικό διάδρομο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για ανθρωπιστική κρίση. 

Πήραμε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quo, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός,  αναφέροντας ότι η προσφυγική κρίση θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Οπως είπε, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου συνολικά, ζητώντας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη να δείξουν αλληλεγγύη, ενώ, όπως ανέφερε, τονίστηκε ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς ενέργειες για το προσφυγικό και ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς σε σχέση με τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Τέλος, αναφερόμενος στο βρετανικό ζήτημα, εξήγησε ότι η Αθήνα έδωσε έγκριση παρά τις όποιες επιφυλάξεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή