Υψηλούς τόνους υιοθετεί η Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Υψηλούς τόνους υιοθετεί η Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, γιατί με τη στάση της παρατείνει την ύφεση και οδηγεί στην ανάγκη νέων σκληρών μέτρων για τους Ελληνες πολίτες, αναμένεται να ασκήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκης κατά την προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κατηγορήσει επίσης την κυβέρνηση για συνεχείς παλινωδίες, αλλά και για το γεγονός ότι είναι τα ίδια της τα στελέχη που πυροδοτούν την εκλογολογία.

Εχοντας, μετά τον κύκλο επαφών που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, εδραία πεποίθηση για τη στάση των πιστωτών της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκμεταλλευτεί τη συνεδρίαση της Βουλής προκειμένου να αναδείξει τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη χώρα η κυβερνητική αβελτηρία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ερωτήθη, επιβεβαιωμένα από την κ. Μέρκελ, ενδεχομένως και από άλλους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες, τι στάση θα κρατήσει η Ν.Δ. στο ασφαλιστικό, επαναλαμβάνοντας τους λόγους που δεν θα το ψηφίσει αλλά και σπεύδοντας να προσθέσει ότι, σε κάθε περίπτωση, η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται από ad hoc πλειοψηφίες στα δύσκολα και από τους 153 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα «εύκολα».

Σε αντίθεση με τη διαχείριση του προσφυγικού, που πλην της ανάδειξης των κυβερνητικών καθυστερήσεων κατά το παρελθόν και της έκκλησης για ολοκλήρωση των όποιων εκκρεμοτήτων θα επιμείνει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, για το ζήτημα της αξιολόγησης ο κ. Μητσοτάκης δεν θα χαριστεί, αναδεικνύοντας τις βλάβες που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η στρατηγική της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα αλλά και τους κινδύνους μιας ακόμη βαθύτερης κρίσης στην αγορά από ενδεχόμενη παράταση της εκκρεμότητας.

Στη Συγγρού, πάντως, αποτιμούν θετικά την πρώτη επίσημη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, σημειώνουν ότι πλέον κατέστη αξιόπιστος, εναλλακτικός του κ. Τσίπρα, συνομιλητής για τους εταίρους της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή γνωρίζουν ότι κάθε κίνηση και λέξη του προέδρου της Ν.Δ. θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε προς την κ. Μέρκελ ότι δεν θα υποκύψει στις σειρήνες του λαϊκισμού και ανάλογο μήνυμα θα σταλεί και μέσω της σημερινής του παρέμβασης στη Βουλή, επισημαίνουν συνεργάτες του.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί πολιτικών εξελίξεων, η οποία συχνά τροφοδοτείται και από τις δημόσιες παρεμβάσεις τρίτων πολιτικών παραγόντων. Εν προκειμένω, οι δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων περί οικουμενικής «την οποία αν δεν αποδεχθεί ο Μητσοτάκης, θα δεχθεί ο Καραμανλής» προκάλεσαν εκνευρισμό, όχι μόνον γιατί η Ν.Δ. αρνείται κάθε σχετική συζήτηση και κρίνει μία «οικουμενική» ως αντιπαραγωγική αλλά και γιατί τα λεγόμενα Λεβέντη έχουν και ως στόχο να τροφοδοτήσουν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα. Στον πρόεδρο της Εν. Κεντρώων απάντησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης: «Καλώ τον κ. Λεβέντη να πάψει να ασχολείται με τη Ν.Δ. η οποία έχει αρχηγό τον Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι άκομψο» ανέφερε. «Η οικουμενική δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα πιεστικά και μεγάλα προβλήματα και τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», σχολίασε και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Κουμουτσάκος, κρίνοντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο σε περίπτωση απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κ. Τσίπρα τις εκλογές. «Εάν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κυβερνήσει, αυτό θα πρέπει να δηλωθεί, να ξεκινήσουν οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες που πιστεύω ότι στο βάθος τους θα οδηγήσουν σε εκλογές. Αλλά αυτό, το κλειδί των εξελίξεων της πολιτικής σταθερότητας ή αβεβαιότητας το κρατά ο κ. Τσίπρας», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή