Η Ελλάδα, πέρασμα λαθρεμπόρων πουλιών

Η Ελλάδα, πέρασμα λαθρεμπόρων πουλιών

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές μέρες στο τελωνείο των Κήπων καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό απόπειρας παράνομης διακίνησης πουλιών στον Eβρο. Μια αετογερακίνα (Buteo rufinus) βρέθηκε σε αυτοκίνητο που διερχόταν από την Τουρκία στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Αγγλία, χωρίς ο οδηγός του οχήματος να διαθέτει τα απαραίτητα δαχτυλίδια και τα έγγραφα που να αποδεικνύουν τη νόμιμη κατοχή του πουλιού. Η αετογερακίνα κατασχέθηκε και ο διακινητής τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Το περιστατικό αυτό επανέφερε στη δημοσιότητα την απειλή της παράνομης διακίνησης και εμπορίας άγριων πουλιών και ευρύτερα άγριας ζωής. Η Ελλάδα αποτελεί από τη μια πέρασμα τέτοιων παράνομων φορτίων και από την άλλη χώρο όπου αδίστακτοι λαθροκυνηγοί επιχειρούν να αιχμαλωτίσουν πουλιά για να τα πουλήσουν. Το πιο ανησυχητικό είναι πως μερικά από τα πουλιά που αποτελούν στόχο παράνομου εμπορίου αποτελούν επαπειλούμενα είδη.

«Ο Ασπροπάρης, ένα είδος γύπα, αποτελεί στόχο παράνομης εμπορίας. Αποτελεί όμως είδος υπό εξαφάνιση, που πρέπει να βρίσκεται υπό απόλυτη προστασία. Στην Ελλάδα σήμερα ζουν μόνο 10 ζευγάρια, όταν πριν από 20 χρόνια υπολογίζεται πως υπήρχαν περίπου 200 ζευγάρια. Τα παράνομα κυκλώματα χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για την απόκτησή τους, ένας απ’ αυτούς είναι η κλοπή αυγών των πουλιών. Το 2008 συνελήφθη στην Ιταλία άτομο που μετέφερε παράνομα αυγά Ασπροπάρηδων, τα οποία είχαν κλαπεί από φωλιές πουλιών στην Ελλάδα» λέει στην «Κ» η κ. Βικτόρια Σαράβια, συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τον Ασπροπάρη, για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Το 2010 στη Βουλγαρία βρέθηκαν πολλά αυγά από σπάνια πουλιά, ανάμεσα σε αυτά κι από Ασπροπάρηδες.

Την ίδια χρονιά, στο συνοριακό πέρασμα του Βιντίν, από Βουλγαρία σε Ρουμανία, συνελήφθη άτομο που μετέφερε παράνομα δύο Σπιζαετούς. Οπως πληροφόρησαν αργότερα μέλη περιβαλλοντικής βουλγαρικής οργάνωσης την Ορνιθολογική Εταιρεία, τα δύο σπάνια αρπακτικά πουλιά είχαν αιχμαλωτισθεί στην Ελλάδα. «Η αιχμαλωσία και η αρπαγή ενός πουλιού σαν το Σπιζαετό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και προδίδει άτομο εκπαιδευμένο» μας λέει η κ. Σαράβια. Από την Ορνιθολογική θεωρούν πως αυτά τα περιστατικά είναι απλά το ορατό μέρος πολύ περισσότερων περιπτώσεων, που έχουν στόχο τον Σπιζαετό, τον Ασπροπάρη και πολλά είδη γερακιών. «Δυστυχώς, το εμπόριο σπάνιων άγριων πουλιών, όπως και γενικότερα άγριων ζώων, είναι εξαιρετικά επικερδές» λέει η κ. Σαράβια.

Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι μια μάστιγα για πολλά είδη, αλλά και μια κερδοφόρα επιχείρηση που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Κάθε χρόνο, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια φυτά και ζώα, ενώ ο τζίρος από τις παράνομες δραστηριότητες υπολογίζεται σε περίπου 22 δισ. δολάρια, καθιστώντας το εμπόριο άγριας ζωής ως το τέταρτο πιο επικερδές παράνομο εμπόριο. Το βάρβαρο αυτό σπορ της «πολιτισμένης» ανθρωπότητας οδηγεί σε εξόντωση άγριων ζώων, για τους πιο ευτελείς λόγους, όπως η πώληση… αναμνηστικών.

Για παράδειγμα στην Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία του WWF, κάθε χρόνο 30.000 ελέφαντες φονεύονται για τους ελεφαντόδοντές τους. Το παράνομο εμπόριο όμως δεν απλώνεται μόνο στα πιο «διάσημα» είδη (τίγρεις, ελέφαντες, ρινόκερους κ.λπ.) αλλά και σε άλλα, που προορίζονται για κατοικίδια, όπως χελώνες και παπαγάλοι. Στο βρετανικό αεροδρόμιο Χίθροου κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας αστυνομικής επιχείρησης COBRA III 400 ζωντανές χελώνες, που διακινούνταν παράνομα.

Ο ρόλος των τελωνείων

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους βασικότερους διαδρόμους παράνομης διακίνησης άγριων ειδών προς τη δυτική Ευρώπη. Στον αγώνα κατά της παράνομης εμπορίας άγριας ζωής πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των τελωνείων, γενικότερα των συνοριακών περασμάτων. Γι’ αυτό το WWF Ελλάς και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τελωνειακούς υπαλλήλους και αστυνομικούς που εργάζονται σε τελωνεία και συνοριακούς σταθμούς στη Θράκη, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και την Αττική, για την πρόληψη και τον εντοπισμό εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής. Προχώρησαν επίσης στην έκδοση ειδικού οδηγού αναγνώρισης ορνιθοπανίδας, που διατέθηκε σε τελωνεία και τις λοιπές αρμόδιες αρχές, όπως συνοριακούς σταθμούς κτηνιατρικού ελέγχου. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγό αναγνώρισης ορνιθοπανίδας, σύντομη περιγραφή της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας για το εμπόριο σπάνιων ειδών και περιγραφή των πιο κοινών τρόπων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη και τη μεταφορά των ζώων. Επίσης, παρέχει πρακτικές συμβουλές για την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή