Το Ποτάμι σε κρίσιμη καμπή

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το συνέδριο του Ποταμιού που αρχίζει την Παρασκευή θα διαφανεί, όπως όλα δείχνουν, αν τελικώς υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί η πολυσυζητημένη σύμπραξη των κομμάτων που βρίσκονται ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει όλων των ενδείξεων, ο κ. Στ. Θεοδωράκης, όπως εμμέσως προανήγγειλε την προηγούμενη Κυριακή στην «Κ», πιθανολογείται ότι θα ρίξει το γάντι στην κ. Φώφη Γεννηματά. Εικάζεται δηλαδή ότι θα πει ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναδειχθεί ο ηγέτης μιας νέας παράταξης που θα συμπεριλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι από τη βάση, υπό τον όρο όμως το νέο αυτό κόμμα να μη θυμίζει σε τίποτα τις σημερινές θεσμικές δομές της Χαρ. Τρικούπη. Με άλλα λόγια, ο κ. Θεοδωράκης θα θέσει μια σειρά όρων, όπως π.χ. να δημιουργηθούν εντελώς ανεξάρτητα όργανα τα οποία θα αναδεικνύουν ακόμη και τους υποψηφίους βουλευτές, στο πρότυπο ενός νέου κόμματος που εισηγείται να μετεξελιχθεί και το Ποτάμι αν η συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρήσει.

Το πρόβλημα του κ. Θεοδωράκη είναι ότι την πρότασή του αναμένουν εναγωνίως και ουκ ολίγα στελέχη του Ποταμιού –προβεβλημένα ή και λιγότερο γνωστά– τα οποία εμμέσως πλην σαφώς του καταλογίζουν πλέον προσωπικές ευθύνες για την πορεία του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες μέρες ομάδα εθελοντών του Ποταμιού βολιδοσκόπησε τον κ. Χάρη Θεοχάρη για το αν θα επιθυμούσε να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία, ενώ μετά την άρνησή του ακούγεται ότι η ίδια ομάδα εστράφη στον καθηγητή της Οξφόρδης κ. Παύλο Ελευθεριάδη, ο οποίος δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την ηγεσία, όχι βέβαια για να εκλεγεί, αλλά για να εκθέσει αναλυτικά στο συνέδριο τα λάθη του κ. Θεοδωράκη. Σημειωτέον δε, ότι τα στελέχη που βρίσκονται πια απέναντι στον επικεφαλής του Ποταμιού προτίθενται να καταγγείλουν ως αντιδημοκρατικές και τις θεσμικές διαδικασίες του συνεδρίου, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί η εκλογή όλων των νεοσύστατων οργάνων τον πρώτο λόγο θα έχει και πάλι ο κ. Θεοδωράκης.

Ο ίδιος πάντως φέρεται να θεωρεί ήσσονος σημασίας όλες αυτές τις ενστάσεις. Πιστεύει ότι το σχέδιο διεύρυνσης του κεντρώου χώρου έχει πολλές ελπίδες τούτη τη φορά να επιτευχθεί λόγω και της διαρροής ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά ότι αναζητούν πολιτική στέγη. Κατά πληροφορίες μάλιστα, το τελευταίο διάστημα είχε συναντήσεις με τους κ. Κ. Σημίτη και Ευ. Βενιζέλο, οι οποίοι επίσης φέρονται να επιθυμούν τη συγκρότηση της νέας συμπαράταξης, υπογραμμίζοντας ως αναγκαίο για τη χώρα να υπάρχει ένας τρίτος ισχυρός παίκτης στο πολιτικό παιχνίδι.

Η Χαριλάου Τρικούπη

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση εσωτερικής αναταραχής που επικρατεί στο Ποτάμι, στη Χαρ. Τρικούπη αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα στο κόμμα του κ. Θεοδωράκη. Η ίδια η κ. Γεννηματά συνεχίζει τις επαφές της με πρόσωπα από όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς. Πέραν τούτου, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσπαθεί να καλλιεργήσει το έδαφος ώστε ο νέος φορέας, όπως και αν αυτός προκύψει, να έχει ως ξεκάθαρο στίγμα προς τα αριστερά. Η κ. Γεννηματά θεωρεί ότι ο όρος «προοδευτικό κέντρο» (τον οποίο χρησιμοποιεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος) είναι άνευ πολιτικής ουσίας και τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας μιας «Προοδευτικής Συμμαχίας», υπό την αιγίδα της οποίας μπορεί να προκύψει ένα σχήμα που θα είναι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από την παλιά δεξαμενή υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ. Ως προς τις υφιστάμενες διεργασίες, μια σειρά από εκδηλώσεις των προηγούμενων αλλά και των επόμενων ημερών, με συνομιλητές στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και τη ΔΗΜΑΡ (π.χ. η αυριανή με τους κ. Ι. Μανιάτη, Σπ. Λυκούδη και Φιλ. Σαχινίδη), είναι παράδειγμα ενδεικτικό των πολύ στενών επαφών που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στα τρία κόμματα, κάτω από το επίπεδο της κορυφής. Σε αυτό το επίπεδο, οι συζητήσεις είναι πολύ προχωρημένες και είναι βέβαιο ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχει το συνέδριο του Ποταμιού, θα οδηγήσουν σε συνεργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή