Στην κυβέρνηση πυκνώνουν οι «αρρυθμίες»

Στην κυβέρνηση πυκνώνουν οι «αρρυθμίες»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αβεβαιότητα αναφορικά με την προοπτική συνέχισης της διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η συνέχιση των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων με επίκεντρο την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, η παράταση στην καθυστέρηση λήψης αποφάσεων από ευρωπαϊκής πλευράς όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης, που δείχνουν να πυκνώνουν, συνθέτουν τον περίπλοκο καμβά των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο με αγωνία διαπιστώνουν ότι οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα συσσωρεύονται αντί να λιγοστεύουν, απαιτώντας όλο και πιο περίπλοκους χειρισμούς και ισορροπίες στην αντιμετώπισή τους, ενώ μετατίθεται διαρκώς για πιο μετά κάποιο θετικό σημάδι ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, που θα οδηγούσε σε συνολικότερη μεταστροφή του κλίματος. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται προβληματισμένος για την κόπωση που η κατάσταση αυτή προκαλεί στην κυβέρνησή του, και αναζητούνται εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να μεταστρέψουν το κλίμα.

Πρωτοβουλίες

Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου με δράσεις του παράλληλου προγράμματος ήταν μία κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Αύριο, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών, που έχει προγραμματισθεί να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, να πείσει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, εντός συγκεκριμένων πλαισίων πάντοτε, να προβεί σε βελτιωτικές κινήσεις. Το να βγει θετικό κλίμα από τη συνάντηση είναι και προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, ο οποίος επίμονα επανέλαβε το τελευταίο διάστημα την πρόσκληση προς τους αγρότες για διάλογο. Θα σηματοδοτήσει, δε, την αρχή, προσδοκά η κυβέρνηση, της αποκλιμάκωσης των παρατεταμένων αγροτικών κινητοποιήσεων, που συνοδεύτηκαν από επιθέσεις εναντίον βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιοχές.

Βεβαίως, όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, οι κινητοποιήσεις από επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες παραμένουν στο κάδρο της καθημερινότητας της κυβέρνησης, καθώς τα περιθώρια βελτιωτικών κινήσεων είναι περιορισμένα στα δύσκολα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια, που συνδέονται με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει γρήγορα, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση που υφίστανται τα στελέχη της και οι βουλευτές, που εισπράττουν «δυναμικές» αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους, και σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντηση που είχε μαζί τους το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, να παρέμβουν προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών έναντι του ελληνικού προγράμματος και να επιστρέψουν γρήγορα οι εκπρόσωποί τους στην Αθήνα. Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δεν απέφερε τα επιθυμητά για την Αθήνα αποτελέσματα ούτε στο κρίσιμο ζήτημα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, καθώς, ουσιαστικά, οι αποφάσεις μετατέθηκαν για την έκτακτη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου, αφήνοντας ένα ακόμη ζήτημα σε εκκρεμότητα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και πιθανώς, εν μέρει, εξαιτίας αυτού, οι «παραφωνίες» στην κυβέρνηση, συνέπεια της κόπωσης, της πίεσης αλλά και προσωπικών στρατηγικών, γίνονται πιο συχνές, προκαλώντας μίνι κρίσεις, όπως έγινε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε με τον υφυπουργό Υποδομών, Π. Σγουρίδη, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα. Ο πρώτος υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά τις δηλώσεις του ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στους αγρότες. Ο κ. Τόσκας, αν και η απόφαση για μετακίνηση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μ. Σφακιανάκη, προκάλεσε την ενόχληση του κ. Τσίπρα, δεν φαίνεται να απειλείται, τουλάχιστον για την ώρα. Από κυβερνητικές πηγές αφήνεται να εννοηθεί ότι στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα είναι ανασχηματισμός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και ότι δεν θέλησε να επισπεύσει την κίνηση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή