Ο ναύαρχος με το βιβλίο και τη σκακιέρα

Ο ναύαρχος με το βιβλίο και τη σκακιέρα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός υποναύαρχος Γιοργκ Κλάιν είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε σε επιχειρησιακό επίπεδο να υλοποιήσει εκ μέρους του ΝΑΤΟ τον στόχο του περιορισμού της ροής προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Θα συντονίζει τη νατοϊκή Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου, υπό την ονομασία SNMG2, και θα δρα σε συνεργασία με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή, ενώ τον δικό του ξεχωριστό, αλλά συμπληρωματικό, ρόλο θα έχει ο Frontex.

Λάτρης της ιστορίας αλλά και του σκάκι, ο 55χρονος μυστακοφόρος διοικητής θα κληθεί να φέρει εις πέρας μια ιδιότυπη για νατοϊκή δύναμη αποστολή, καθώς θα περιπολεί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ δύο μελών της Συμμαχίας, η σχέση των οποίων χαρακτηρίζεται από περιοδικές εντάσεις, απόρροια των ενεργειών της Αγκυρας. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη η αγάπη του για την ιστορία και, άρα, η γνώση των δεδομένων της περιοχής. Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάρισε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν ότι δεν θα ενεργούν στον εναέριο χώρο ή στα εθνικά χωρικά ύδατα η μια της άλλης».

Ενδεχομένως να φανεί χρήσιμη και η εξοικείωση του Γερμανού διοικητή με το σκάκι, καθώς με την υποστήριξη των υπερσύγχρονων εναέριων μέσων παρακολούθησης που διαθέτει η Συμμαχία θα προσπαθεί να «προβλέψει» τις επόμενες κινήσεις των δουλεμπόρων. Ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «στόχος μας δεν είναι να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες, αλλά να παρακολουθούμε τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων». Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, εκτίμησε ότι τα σκάφη και τα φουσκωτά που θα αναχαιτίζονται από τα νατοϊκά πλοία στη θάλασσα, θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια του Frontex στα παράλια της Τουρκίας, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

Είναι η πρώτη τέτοιου είδους συνδρομή ενός διεθνούς οργανισμού στο Αιγαίο. Ο συγκεκριμένος στολίσκος, η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα του ΝΑΤΟ 2 –που αποτελείται από πέντε πλοία: το γερμανικό FGS Bonn, το καναδικό HMCS Fredericton, το τουρκικό TCG Barbaros, το ιταλικό ITS Libeccio και την ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς»– θα δρα μεταξύ Λέσβου, Χίου και Αγαθονησίου, και των ακτών της Τουρκίας.

Ασκήσεις

Στις αρχές του μήνα ο υποναύαρχος Κλάιν ηγήθηκε του στολίσκου σε εκπαιδευτικές ασκήσεις που έκανε από κοινού με το τουρκικό ναυτικό και την αεροπορία στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο των οποίων έγιναν βολές με πραγματικά πυρά. Είχε δηλώσει τότε ότι «τα πληρώματα της πολυεθνικής δύναμής μου χρησιμοποίησαν αυτές τις ευέλικτες ασκήσεις για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και ειδικότερα για να ενισχύσουν την αμοιβαία κατανόηση των θαλάσσιων επιχειρήσεων», και εκθείασε «τον ενθουσιασμό, καθώς και τις επαγγελματικές τους δεξιότητες».

Ενδεικτική του τρόπου που σκέπτεται αλλά και προσεγγίζει τα καθήκοντά του ο υποναύαρχος Κλάιν είναι η πρόσφατη αναφορά του στις δράσεις του αποτελούμενου από πλοία διαφορετικών χωρών στολίσκου SNMG2. Δήλωσε «πολύ χαρούμενος» για το γεγονός ότι διοικεί τη συγκεκριμένη δύναμη, έδωσε έμφαση στην «άριστη συνεργασία μεταξύ των πληρωμάτων από διαφορετικά έθνη», και κατέθεσε την εκτίμηση ότι «η πολυεθνικότητα στις δυνάμεις εμπνέει». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι κοινές διαδικασίες και τακτικές αποτελούν το κλειδί για τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ».

Ο Γερμανός υποναύαρχος γεννήθηκε το 1961 στην Κάτω Σαξονία και ξεκίνησε τη στρατιωτική του θητεία το 1980. Εγινε αξιωματούχος του Ναυτικού και σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Bundeswehr του Αμβούργου.

Είναι παντρεμένος με την Κίρστεν και ζουν κοντά στο Βίλχελμσαβεν, στη Βόρεια Γερμανία. Εχουν δύο παιδιά, έναν γιο 24 ετών και και μία κόρη 19 ετών. Λατρεύει τη σύγχρονη ιστορία και τον ελεύθερο χρόνο του, εκτός της ενασχόλησής του με το σκάκι, παίζει και ποδόσφαιρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή