Κοτόπουλο «κατσιατόρε»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

Στην ιταλική γλώσσα, «κατσιατόρε» σημαίνει κυνηγός. Τα πιάτα α λα κατσιατόρε (με διασημότερα το κοτόπουλο και το λαγό) είναι τα κοκκινιστά κατσαρόλας, με κρασί, κρεμμύδια και λαχανικά, όπως πιπεριές, καρότο ή ακόμη και ελιές. Χρησιμοποιούνται, επίσης, υλικά που συχνά έφερναν οι κυνηγοί μαζί τους όταν επέστρεφαν σπίτια τους, όπως μανιτάρια και άγρια βότανα. Υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές στα υλικά, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή κι έτσι πρόκειται για ένα πιάτο που επιδέχεται πολλούς πειραματισμούς.

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 – 10 κομμάτια (μπορούμε να πάρουμε και συσκευασμένα μέρη κοτόπουλου της αρεσκείας μας), με ή χωρίς το δέρμα, αλατοπιπερωμένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές κέρατα+2 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια, σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες, μαζί με τα υγρά τους (ή 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, κομμένα κονκασέ)
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 ml ζεστός ζωμός κότας
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή, για να μη μαυρίσουν
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Ροδίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο μισό ελαιόλαδο και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Πετάμε το λίπος από την κατσαρόλα, αν έχουν βγάλει πολύ, και στο άλλο μισό ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και όλες τις πιπεριές, για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν.

Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό. Τον βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Μόλις το φαγητό κοχλάσει έντονα, βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.

Τα κομμάτια του στήθους μπορεί να έχουν γίνει λίγα λεπτά νωρίτερα, οπότε τα ελέγχουμε. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ελέγχουμε τη σάλτσα· αν είναι αρκετά ρευστή, τη βράζουμε για 5 – 10  λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.

Προσθέτουμε τη ρίγανη και το βασιλικό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ψωμί.

Τι πίνουμε: Ενα ελληνικό Syrah ή ακόμα ένα Syrah από τον Ροδανό, για να ισορροπήσει με τις πιπεριές και τις ντομάτες.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή