Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες «εγκλωβίστηκαν» στον Πειραιά

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες «εγκλωβίστηκαν» στον Πειραιά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «κέντρο φιλοξενίας» μετατράπηκε για αρκετές ώρες χθες το λιμάνι του Πειραιά, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κατέφτασαν από τα νησιά και αφού δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τα βόρεια σύνορα, παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην περιοχή του λιμένα. Τελικά, ένα μεγάλο μέρος τους μεταφέρθηκε στο Σχιστό, στο Ελληνικό και στον Ελαιώνα. Τα τελευταία λεωφορεία του ΟΑΣΑ, που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά, αναχώρησαν από το λιμάνι στις 5 το απόγευμα. Ομως, λίγες ώρες αργότερα κατέφθασε νέο πλοίο μεταφέροντας 1.200 άτομα, τα οποία μέχρι αργά το βράδυ παρέμεναν στους χώρους φιλοξενίας του λιμανιού.

Η κατάσταση συμφόρησης προκλήθηκε από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: από τη μια ήρθαν μαζεμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες (καθώς προηγήθηκε απαγορευτικό απόπλου και δεν έγιναν δρομολόγια) και από την άλλη το συνοριακό πέρασμα στην Ειδομένη έκλεισε για μαζικές κατηγορίες μεταναστών αλλά και προσφύγων. Συγκεκριμένα, χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.771 άτομα από τη Μυτιλήνη και 729 από τη Χίο, το «Αριάδνη» με 968 από τη Μυτιλήνη και 590 από τη Χίο, το «Νήσος Μύκονος» με 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο, το «Blue Star Πάτμος», με πάνω από 1.000 άτομα, το «Blue Star ΙΙ» μετέφερε 9 άτομα από την Κω, 282 από τη Ρόδο και 78 από τη Λέρο. Συνολικά, δηλαδή, περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Πολλοί έψαχναν τρόπο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τον Βορρά, κάποιοι κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Βικτωρίας αναζητώντας επαφές για μετακίνηση, ενώ άλλοι όταν πληροφορήθηκαν το πρόβλημα στα σύνορα αναζητούσαν χώρους προσωρινής διαμονής. Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, βρίσκονταν κυριολεκτικά σαν χαμένοι. Ανοιξαν ορισμένοι χώροι στο λιμάνι, αλλά προσωρινή διέξοδος βρέθηκε αργότερα όταν άρχισε η μεταφορά στα κέντρα μετεγκατάστασης στο Σχιστό (το άνοιγμα του οποίου έγινε νωρίτερα λόγω της έκτακτης κατάστασης), στο Ελληνικό και στον Ελαιώνα. Μεταφορά προσφύγων προς τους χώρους φιλοξενίας έγινε και από την πλατεία Βικτωρίας.

Βεβαίως, υπήρχαν και διαμαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, σε πολλές περιπτώσεις και οικογενειών, που δεν ήθελαν να μεταφερθούν στα κέντρα και ζητούσαν να τους επιτραπεί η συνέχιση του ταξιδιού τους. Εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν μάλιστα και καθιστική διαμαρτυρία, αποκλείοντας οδικό κόμβο έξω από το λιμάνι (συμβολή οδών Γούναρη και Μιαούλη), φωνάζοντας «We want go» («Θέλουμε να φύγουμε»!).

Οι αφίξεις προσφύγων τις προηγούμενες ημέρες παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη και την εποχή: Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκαν σε ελληνικά νησιά 2.440 άτομα, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 3.772 και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 1.618 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μαζικές ήταν οι αφίξεις προσφύγων και χθες, με τη Λέσβο μόνο να δέχεται περίπου 1.500 άτομα.

Στοιχεία του Frontex

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Frontex, ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016 ήταν 38 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015! Και αυτό παρότι τον Ιανουάριο 2016 υπήρξε μείωση 35% στις αφίξεις συγκριτικά με τον Δεκέμβριο 2015. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν ορισμένες ημέρες τον Ιανουάριο, και παρά τις μειωμένες ροές σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αυξημένα ήταν τα θύματα στα νερά του Αιγαίου. Ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων τον Ιανουάριο ήταν 1.950 άτομα, ενώ τον Φεβρουάριο έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στα 1.685, με τάσεις ανόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή