Εγκλωβισμένοι 12.000 πρόσφυγες

Εγκλωβισμένοι 12.000 πρόσφυγες

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν χθες διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ στην Ειδομένη πέρασαν στα Σκόπια –από το μεσημέρι που άνοιξαν τα σύνορα– μόνο 150 Σύροι και Ιρακινοί που διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα. Σήμερα αναμένεται να ανοίξει και το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν, προς το παρόν, 2.000 άτομα. Θα μεταφέρονται εκεί όσοι έχουν πιθανότητες να διέλθουν τα σύνορα (Σύροι και Ιρακινοί), ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής προετοιμάζονται να στήσουν ανθρώπινη αλυσίδα για να μη μεταφερθούν στην εγκατάσταση πρόσφυγες.

Παρά τις προσπάθειες από την πλευρά των αρχών για συντονισμένες ενέργειες όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να κινηθούν μόνοι τους, αναζητώντας τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη, παρά τo κλείσιμο των συνόρων. Εν τω μεταξύ, και χθες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά ήταν αυξημένες. Στη Λέσβο, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου, διασώθηκαν 1.369 άτομα, πάνω από 1.200 άτομα έφτασαν στο hotspot στη Χίο, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έως αργά χθες το βράδυ είχαν φτάσει από τα νησιά του Αιγαίου 1.364 πρόσφυγες και μετανάστες. Αν και οι αστυνομικές αρχές απαγορεύουν την παραμονή στο λιμάνι, πολλοί νεοαφιχθέντες κινούνται στις γύρω περιοχές αναζητώντας τρόπο μετακίνησης, καθώς δεν θέλουν να καθυστερήσουν μεταφερόμενοι στα κέντρα φιλοξενίας.

Μετά την πρωινή επιχείρηση απομάκρυνσης των Αφγανών από τα σύνορα, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας έφυγαν 21 λεωφορεία, μεταφέροντάς τους στην Αθήνα. Η πλειονότητα όσων επέστρεψαν φιλοξενείται στο Ελληνικό, όπου χθες βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα. Επίσης, στο Σχιστό ήδη φιλοξενούνται 1.400 άτομα, αρκετοί από τους οποίους είναι Σύροι και Ιρακινοί, οπότε κάθονται ελάχιστες ώρες και στη συνέχεια κινούνται προς τη Βόρεια Ελλάδα. Η προσπάθεια των Αρχών να καθυστερήσουν τις ροές σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής προς την Ειδομένη (π.χ., Λαμία, Κοζάνη), ώστε να μην προκαλείται ασφυξία στα σύνορα, δεν εξασφαλίζει τη συντεταγμένη μετακίνηση. Από το βενζινάδικο όπου σταματούν τα λεωφορεία τούς πρόσφυγες, προκειμένου να τους καθυστερήσουν, και το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, πολλοί ξεκινούν με τα πόδια να φθάσουν στον προορισμό τους.

Χθες αργά το βράδυ στην Ειδομένη βρίσκονταν πάνω από 3.000 άτομα, οι περισσότεροι στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί και σε σκηνές, αναμένοντας τη σειρά τους για να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με τόσο αργούς ρυθμούς, που με μεγάλη δυσκολία πέρασαν χθες λίγες δεκάδες άνθρωποι. Πάντως από χθες το μεσημέρι στην περιοχή επικρατεί σχετική ηρεμία. Μετά την επιχείρηση της αστυνομίας και τη λήξη της κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής από Αφγανούς, άνοιξαν τα σύνορα, οπότε και αναπτερώθηκαν οι ελπίδες όσων έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή ότι θα καταφέρουν να περάσουν στα Σκόπια και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Στις Βρυξέλλες ο Μουζάλας

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βρισκόταν χθες στη Λέσβο, συνοδεύοντας τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι υπέβαλε την παραίτησή του. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προέβη αμέσως σε διάψευση, ενώ ταυτόχρονα στη σχετική ανακοίνωση εκφράστηκε απορία για την προέλευση των φημών. Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Προβλήματα με επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς καταγγέλλουν οι κάτοικοι της πλατείας Βικτωρίας, καθώς στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες συχνά γίνονται συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών.

Χθες η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια της Βαλένθια για την επανεγκατάσταση 1.000 προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου. «Συμφωνήθηκε η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια να δρομολογήσει πλοίο για τη μεταφορά των προσφύγων», όπως ανακοινώθηκε.

Αναζήτηση χώρων για νέα κέντρα

Σε αναζήτηση κτιριακών υποδομών που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων βρίσκονται οι ελληνικές αρχές. Οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναζητούν στρατόπεδα ανά την Ελλάδα τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από σχετικό αίτημα και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και τούτο, διότι ο συνδυασμός αύξησης των προσφυγικών ροών από Ανατολάς προς Δυσμάς και σταδιακού κλεισίματος των συνόρων προς Βορράν θα δημιουργήσει σοβαρή πίεση στην Αθήνα και στις μεγαλουπόλεις.

Η κυβέρνηση, όπως είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, έχει ήδη εντοπίσει ένα παλαιό στρατόπεδο στην Ηπειρο και μια έκταση με κάποια κτιριακή υποδομή στον Βόλο, που ανήκει στον δήμο και στην Εκκλησία, τα οποία θα αξιοποιηθούν γι’ αυτό τον σκοπό. Ο κ. Καμμένος επισήμανε πως η αύξηση του αριθμού των κέντρων μετεγκατάστασης εξυπηρετεί και έναν άλλο σκοπό: τον διαχωρισμό των προσφύγων ανά εθνικότητα, προκειμένου να αποφεύγεται το φαινόμενο των συχνών, μεταξύ τους, συγκρούσεων. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι οι υφιστάμενες υποδομές μπορεί να φιλοξενήσουν 13.000 άτομα, ενώ υπάρχει υποχρέωση για δομές 20.000 ατόμων. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα χρησιμοποιηθούν ακόμη και μεταφερόμενες, πρόχειρες εγκαταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή