Αποσύρθηκαν διατάξεις από το ν/σ για Δημόσια Διοίκηση

Αποσύρθηκαν διατάξεις από το ν/σ για Δημόσια Διοίκηση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναδίπλωση της κυβέρνησης και την απόσυρση διατάξεων από το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής προκάλεσαν η έντονη κριτική που ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι ισχυρές πιέσεις των δανειστών, που δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τα σχεδιαζόμενα στο πεδίο του Δημοσίου.

Κατόπιν αυτών, αποσύρθηκε το άρθρο 48, που προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση παραίτηση των ΟΤΑ από ένδικα μέσα σε πρωτόδικες αποφάσεις που διατάσσουν την παραμονή ή την επάνοδο εργαζομένων στην υπηρεσία τους. Το ίδιο άρθρο προέβλεπε επίσης την άρση του αξιόποινου των πράξεων και την παύση των διώξεων κατά αιρετών και οργανώσεων της τοπικής διοίκησης που δεν είχαν ασκήσει ένδικα μέσα ή είχαν παρατείνει συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου προσωπικού των ΟΤΑ.

Ετερη διάταξη η οποία είχε αποτελέσει σημείο τριβής, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, αφορά τις μετατάξεις εξπρές. Η διάταξη που προέβλεπε ότι οι αποσπάσεις θα γίνονται με υπουργική απόφαση από υπουργεία προς τους εποπτευόμενους φορείς τους αποσύρθηκε επίσης. Ωστόσο, από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζεται η επαναφορά της στο επόμενο νομοσχέδιο που αφορά την κινητικότητα, σε «βελτιωμένη έκδοση», που θα προβλέπει ότι οι μετατάξεις θα γίνονται με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Τέλος, εξετάζεται η απόσυρση του άρθρου 36, που προβλέπει ότι με τη συμπλήρωση 35ετίας οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν με αίτηση και υπουργική απόφαση να παραμένουν στην υπηρεσία τους μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Αντίθετα, παρά τις αντιδράσεις, παραμένει στο νομοσχέδιο το άρθρο 40, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος της διαθεσιμότητας προσμετράται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη του υπαλλήλου. Μάλιστα, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των ΙΔΑΧ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε πιο συγκεκριμένη τη διατύπωση προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες. Ως προς τους ΙΔΑΧ πάντως, η κυβέρνηση εξετάζει να επαναφέρει τη διάταξη Κατρούγκαλου (σ.σ. δεν είχε ψηφιστεί από τη Βουλή), που προβλέπει τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή