Στον «αέρα» η επιχείρηση ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Στον «αέρα» η επιχείρηση ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια κλωστή κρεμόταν η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος για την αποτροπή των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή προς τα ελληνικά νησιά και, ακολούθως, την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά την προσέγγιση που διαπιστώθηκε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες σε επίπεδο πρέσβεων, ύστερα και από τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί η γερμανική πλευρά προς την Αγκυρα. Πάντως, η όποια προσέγγιση κατεγράφη, θα πρέπει να επικυρωθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τόσο από την Αθήνα, όσο κυρίως από την Αγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική αντιπροσωπεία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ νωρίτερα χθες είχε απορρίψει σχεδόν το σύνολο της πολιτικής συμφωνίας επί της οποίας χαράσσεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη δράση της ναυτικής μοίρας του ΝΑΤΟ. Οπως είχε αναδείξει η «Κ» την περασμένη Κυριακή, από την τουρκική πλευρά πρακτικά δεν γίνεται αποδεκτή η επέμβαση των νατοϊκών πλοίων στα Δωδεκάνησα και τη Λήμνο, ενώ απορρίπτεται και η επιστροφή των λέμβων με πρόσφυγες που θα εντοπίζονται να πλέουν με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αγκυρα επανέφερε όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο (γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση, Ερευνα και Διάσωση ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, κ.λπ.), το οποίο αντιμετωπίζει παγίως υπό το πρίσμα της λεγόμενης «συγκυριαρχίας». Αυτή η κίνηση έγινε προς όλους τους συμμάχους, ενώ κοινοποιήθηκε και στον παρόντα στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής, ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Ευρώπης (SACEUR). Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επιβεβαίωναν στην «Κ» πως υπάρχει εμμονή της Τουρκίας στο να περιοριστεί η επιχείρηση στα διεθνή ύδατα και όχι στα εθνικά χωρικά ύδατα, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Με την επιχείρηση να εξελίσσεται μόνο στα διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποια χρησιμότητα στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος επιβεβαίωσε ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ είπε ότι «δεν μπορώ να εφαρμόσω τις ανοησίες (“bullshit”) που λένε οι πολιτικοί», αναφερόμενος στην πολιτική συμφωνία των οκτώ σημείων επί της οποίας ξεκίνησε, αλλά δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Ο κ. Καμμένος εκτιμά ότι οι σύμμαχοι θα απομονώσουν την Τουρκία και χθες επικοινώνησε με τον γ.γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, τη Γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα Φον ντερν Λάγιεν, καθώς και τον διευθυντή του γραφείου του κ. Γιούνκερ. Εθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα και στον αρχηγό του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Ελλάδα. Ο γ.γ. της Συμμαχίας ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις χθεσινές δηλώσεις του, λέγοντας πως «ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση είναι υποστηρικτικός, καθώς το ΝΑΤΟ δεν είναι υπεύθυνο ούτε για την παρεμπόδιση των προσφυγικών λέμβων ούτε για την επιστροφή τους». Ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω του ΝΑΤΟ η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και η Τουρκία «θα έρθουν πιο κοντά».

Αν και τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Γ. Μουζάλας εκτίμησαν τις προηγούμενες ημέρες ότι στην Τουρκία αυτονομείται εκ νέου το «στρατιωτικό κατεστημένο», φαίνεται ότι τουλάχιστον οι χειρισμοί στο ΝΑΤΟ έχουν την πλήρη κάλυψη της Αγκυρας. «Η επαναπροώθηση των προσφύγων από πλοία του ΝΑΤO, όταν βρίσκονται στο Αιγαίο και κινδυνεύουν, δεν έχει αποφασιστεί οριστικά. Αυτό το σημείο είναι ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης» είπε χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή