Εύκολη νίκη Τραμπ στη Νεβάδα

Εύκολη νίκη Τραμπ στη Νεβάδα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμα μία φορά, μεγάλος νικητής των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πολιτεία της Νεβάδας, αποδεικνύεται ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνοντας τo 45,9% των ψήφων, έναντι 23,9% του γερουσιαστή της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο και 21,4% του γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ.

Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, νίκη του Τραμπ, o οποίος μπορεί να επαίρεται ότι κέρδισε προκριματικές εκλογές στη Δύση, τον Νότο και τις βορειοανατολικές πολιτείες. Αναμφίβολα ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας προσελκύει όλους εκείνους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους που νιώθουν οργή και επιζητούν να ακουστεί όσο θα δίνεται η μάχη διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος πριν από τις εκλογές του 2016. «Κερδίζουμε, κερδίζουμε, κερδίζουμε» δήλωσε ο θριαμβευτής Τραμπ, προσθέτοντας «σε λίγο η χώρα θα αρχίσει να νικάει, νικάει, νικάει». Μάλιστα, ο ίδιος προβλέπει ότι θα καταφέρει να συντρίψει τους αντιπάλους του σε διάστημα μικρότερων των δύο μηνών, που υπολείπονται για την ανάδειξη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου προέδρου. Επόμενος σταθμός για τους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος είναι η λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη», η 1η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθoύν προκριματικές εκλογές σε 12 πολιτείες.

Oμολογουμένως, η εκλογική αναμέτρηση στη Νεβάδα ήταν καθοριστικής σημασίας για τους βασικούς αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τεντ Κρουζ. Αμφότεροι προσπαθούν να προβληθούν ως η μοναδική βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι Τραμπ. Ο Ρούμπιο προσπάθησε να αποδείξει ότι μπορεί να ενισχύσει τη θέση του, ενώ ο Κρουζ αναζητεί κάποιο τρόπο που θα δώσει προοπτική στην προεκλογική του εκστρατεία. Σε πολύ χειρότερη μοίρα βρίσκονται ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κασίς και ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον που στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση συγκέντρωσαν 3,6% και 4,8% αντίστοιχα.

Ο Ρούμπιο φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να συγκεντρώσει εκείνους τους ψηφοφόρους που απεχθάνονται τον Τραμπ. Τις τελευταίες ημέρες, οι Κρουζ και Ρούμπιο μάχονται με λυσσώδεις επιθέσεις του ενός έναντι του άλλου, ένδειξη που υποδεικνύει σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ότι ο Τραμπ μπορεί να ηττηθεί μόνο αν ένας εκ των δύο εγκαταλείψει τον αγώνα. Τον Ρούμπιο δεν τον ευνοούν τα αποτελέσματα (τρίτος στην Αϊόβα, πέμπτος στο Νιου Χάμσαϊρ και δεύτερος στη Νότια Καρολίνα). Είναι, λοιπόν, προφανές ότι χρειάζεται απαραιτήτως μία νίκη για να δείξει ότι αποτελεί εναλλακτική στον Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα, εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο θα αντέξει έναντι του Τραμπ, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, την Σούπερ Τρίτη. Πάντως, τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων έχουν μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ που φαίνεται ότι είναι το φαβορί.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα η Χίλαρι Κλίντον, που διατηρεί το προβάδισμα, έχει ανάγκη από μία καθοριστική νίκη έναντι του Μπέρνι Σάντερς, του γερουσιαστή του Βερμόντ, στις προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα. Κάτι τέτοιο θα της ενισχύσει τη θέση της εν όψει της Σούπερ Τρίτης.

Από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δηλώνει υποστηρικτής της Χίλαρι Κλίντον. Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian και τους Financial Times, εκφράζει αμφιβολίες για την εκλεξιμότητα του Μπέρνι Σάντερς, τον οποίο παρομοίασε με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζερεμι Κόρμπιν και τόνισε ότι αδυνατεί να κατανοήσει την ενίσχυση αντισυμβατικών υποψηφίων που «μιλούν» στον θυμό του κόσμου, γεγονός που μαρτυρά την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το προοδευτικό κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή