Στο αρχείο η υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας

Στο αρχείο η υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εισαγγελικές αρχές, ύστερα από έρευνα τριών ετών, έθεσαν στο αρχείο τις καταγγελίες περί διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων που αφορούσαν τη Λαϊκή Τράπεζα και τα στελέχη της, κατά την περίοδο 2006-2011. Σύμφωνα με την απόφαση των Ελληνικών Αρχών, δεν προέκυψαν ενδείξεις περί διάπραξης πιθανών αδικημάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG, βασικού μετόχου της τράπεζας την επίμαχη περίοδο, τα θέματα που εξετάσθηκαν καλύπτουν σχεδόν όλη τη δραστηριότητα της τράπεζας εκείνη την περίοδο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όλες τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις, την αγορά και διακράτηση ελληνικών ομολόγων και την έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου. Σύμφωνα με τη MIG, για όλα τα παραπάνω θέματα η αρμόδια εισαγγελεύς απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις πιθανών ποινικών αδικημάτων.

Οπως σημειώνεται, η εισαγγελεύς έλαβε υπ’ όψιν της μεγάλο αριθμό ειδικών εκθέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες παραγγέλθηκαν αρμοδίως για να εξετασθούν πολλά επιμέρους θέματα, καθώς και έκθεση ειδικού πραγματογνώμονα, ο οποίος διορίστηκε με εισαγγελική παραγγελία και γνωμοδότησε εφ’ όλων των προς εξέτασιν δανειοδοτήσεων και των λοιπών θεμάτων που του ζητήθηκαν.

Τέλος, εξέτασε και περίπου 3.000 έγγραφα που της απεστάλησαν ηλεκτρονικώς, μέσω δικαστικής συνδρομής από τις κυπριακές αρχές, στα οποία δεν αναφέρονται οι κατηγορίες οι οποίες επί σειράν ετών διέρρεαν στην Κύπρο ως δήθεν ποινικά αδικήματα. Οπως τονίζει η MIG, στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται και πληροφορίες περί ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών των δήθεν υπόπτων, με το συμπέρασμα ότι ουδέν μεμπτόν προκύπτει, στοιχεία που επιμελώς απεκρύβησαν από την κυπριακή αλλά και την ελληνική κοινή γνώμη.

«Η σκευωρία που είχε στηθεί στην Κύπρο, λοιπόν, κατέρρευσε και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της Λαϊκής, δηλαδή τα όργανα και οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αναδειχθούν με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου πλέον, πέραν της σημερινής ηθικής δικαίωσης, θα ακολουθήσουν για την MIG και άλλους Ελληνες επενδυτές οι χρηματικές αποζημιώσεις για την επένδυσή τους στη Λαϊκή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή