Νέες αποκαλύψεις για την NSA

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Διαμαρτυρία στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρώμη επέδωσε χθες η ιταλική κυβέρνηση, μετά τη δημοσίευση άκρως απορρήτων τηλεγραφημάτων, με τα οποία η ΝSA περιγράφει συνομιλίες του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στα τηλεγραφήματα που δημοσίευσε χθες η WikiLeaks φαίνεται ότι η NSA κατέγραφε συνομιλίες ηγετών συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, στις οποίες συζητούν πώς θα χειριστούν τις σχέσεις τους με την αμερικανική υπερδύναμη.

Το πρώτο τηλεγράφημα αναφέρεται στην κατ’ ιδίαν συζήτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο Βερολίνο, ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή το 2011. Το δεύτερο δείχνει πώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζητεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων της ισραηλινής κυβέρνησης με τον Λευκό Οίκο, μετά την καταδίκη του Λευκού Οίκου για την κατασκευή εποικισμών.

Σε άλλο τηλεγράφημα, η ΝSA περιγράφει τη συνάντηση της 22ης Οκτωβρίου 2011 ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ, τον τότε Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον Μπερλουσκόνι. Ηταν η περίοδος των απειλών και των πιέσεων προς τον Μπερλουσκόνι, οι οποίες οδήγησαν 20 ημέρες αργότερα στην παραίτησή του και στον σχηματισμό της τεχνοκρατικής κυβέρνησης Μόντι. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, στη συνάντηση αυτή, ο Σαρκοζί είπε στον Μπερλουσκόνι να λάβει άμεσα μέτρα, γιατί αλλιώς το ιταλικό τραπεζικό σύστημα «μπορεί να τιναχθεί στον αέρα σαν φελλός από σαμπάνια».

Απαντώντας στα δημοσιεύματα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «θα ζητηθούν εξηγήσεις σε κάθε επίπεδο», ενώ το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Φίλιπς «για διευκρινίσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις που εμφανίστηκαν σε κάποια μέσα ενημέρωσης».

Σε ένα ακόμη τηλεγράφημα εμφανίζονται οι συνομιλίες της Ευρωπαίας επιτρόπου Γεωργίας Μαριάν Φίσερ-Μπελ και του Ιάπωνα υπουργού Γεωργίας Τοσικάτσου Ματσουόκα, με θέμα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Ε.Ε. και Ιαπωνία μελετούν μεθόδους αντίδρασης στην αμερικανική τακτική στις συνομιλίες για τον γύρο της Ντόχας». «Οι Βρυξέλλες και το Τόκιο είχαν πειστεί ότι δεν πρέπει να πέσουν θύματα της αμερικανικής τακτικής για απόσπαση παραχωρήσεων μέσα από πολύ υψηλές αρχικές απαιτήσεις», αναφέρει. Ο συντονισμός Ε.Ε.-Ιαπωνίας, ο οποίος περιγράφεται στο τηλεγράφημα αυτό, ίσως ρίχνει φως στην απόφαση των ΗΠΑ να πριμοδοτήσουν, αντί του ΠΟΕ, χωριστές συμφωνίες με την Ιαπωνία (ΤΤΡ) και την Ε.Ε. (TTIP).

Μέθοδος… συλλογής

Τα έγγραφα περιγράφουν τη μέθοδο συλλογής των πληροφοριών ως «μη συμβατική» και «SCS» (Special Collection Service), κωδικός που αναφέρεται στις κοινές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της NSA και της CIA από το εσωτερικό αμερικανικών πρεσβειών και πρεσβειών συμμαχικών χωρών σε ξένες πρωτεύουσες.

«Σήμερα δείξαμε ότι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με θέμα τη διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, παρακολουθούνταν από μία χώρα που στοχεύει να προστατεύσει τις πιο μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες της», δήλωσε ο ιδρυτής της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Σύμφωνα με τον Ασάντζ, η Ουάσιγκτον έχει υπογράψει συμφωνία με τα Ηνωμένα Εθνη ότι δεν θα επιδίδεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες με στόχο τον Οργανισμό.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, διότι, εάν ο γενικός γραμματέας μπορεί να στοχοποιείται χωρίς συνέπειες, τότε οι πάντες βρίσκονται σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Ασάντζ. Ο 43χρονος Αυστραλός βρίσκεται τα τελευταία τρία έτη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενος ότι αν βγει θα εκδοθεί στη Σουηδία και από εκεί στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή