Αναχώρησαν οικειοθελώς Αφγανοί από τη Γερμανία

Αναχώρησαν οικειοθελώς Αφγανοί από τη Γερμανία

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πτήση τσάρτερ ναυλωμένη από τη γερμανική κυβέρνηση έφθασε χθες στην Καμπούλ μεταφέροντας 125 Αφγανούς που ζήτησαν να επαναπατριστούν μετά την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου που είχαν υποβάλει στη Γερμανία. Περίπου 1.000 Αφγανοί που βρίσκονται στη Γερμανία έχουν ζητήσει επαναπατρισμό. «Ο κύριος λόγος για τον οποίο θέλουν να επιστρέψουν είναι οι περιορισμένες προοπτικές που βλέπουν για τους εαυτούς τους στη Γερμανία», είπε η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Γερμανία, Αρτζεντίνα Σαμπάντος. Το Αφγανιστάν υποδέχεται όσους επαναπατρίζονται με τη βούλησή τους, αλλά η εικόνα είναι διαφορετική όταν πρόκειται για απελάσεις.

Οι Αφγανοί είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα προσφύγων και μεταναστών που φθάνει στην Ευρώπη. Μεταξύ των 110.000 αφίξεων φέτος, το 27% είναι Αφγανοί. Οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν, ενώ οι τέσσερις δεκαετίες πολέμων και η συνεπακόλουθη φτώχεια δυσχεραίνουν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει οργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης, προκειμένου να αποθαρρύνει Αφγανούς που σκέπτονται να προσπαθήσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Συχνά, ολόκληρες οικογένειες εξοικονομούν χρήματα ώστε να μεταναστεύσει ένα μέλος τους, ενώ για πολλούς η επιστροφή είναι δύσκολη, γιατί η αποτυχία θεωρείται ντροπή και το συγγενικό τους περιβάλλον τούς υποχρεώνει να ξαναπροσπαθήσουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή