Αποκλιμάκωση «βλέπει» το Μαξίμου

Αποκλιμάκωση «βλέπει» το Μαξίμου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, τουλάχιστον με τη μορφή αποκλεισμού των εθνικών οδών, βαίνουν προς αποκλιμάκωση διαμορφώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη χθεσινή, δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους από 68 αγροτικά μπλόκα. Η αίσθηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι πλέον έχει καταστεί σαφές προς τους αγρότες το μήνυμα ότι η κυβέρνηση με τις τροποποιήσεις και τις βελτιώσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό επιδιώκει την ουσιαστική προστασία της μεγάλης πλειονότητας των αγροτών με χαμηλό εισόδημα. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε χθες ο κ. Τσίπρας προς τους εκπροσώπους των μπλόκων, στους οποίους μετέφερε αρχικά την αίσθηση ότι «απέναντί μου σήμερα έχω αγρότες, ανθρώπους του μόχθου, που δεν ανήκουν σε κάποια μειοψηφία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί» και ζήτησε να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες. «Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου που και πριν, αλλά και τώρα, συνεχίζει να περνάει πάρα πολύ δύσκολα», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά τους, κρατώντας τη συνολική τους αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική, οι εκπρόσωποι των 68 μπλόκων που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό επιχείρησαν να αναδείξουν ορισμένα θετικά σημεία. Μιλώντας αμέσως μετά ο Βαγγέλης Μπούτας (από το μπλόκο της Νίκαιας), ο οποίος έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου εφοδιασμένος με μια φιάλη με δύο λίτρα τσίπουρο παραγωγής του, το οποίο προσέφερε στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε πως «είναι αποτέλεσμα του κοινού οργανωμένου αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών με τα λαϊκά στρώματα το γεγονός ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση συζητάει το αφορολόγητο και καθυστερεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό».

«Σε ετοιμότητα»

Στο ίδιο πνεύμα, η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, χθες το βράδυ, τονίζει πως «ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη. Δεν είναι αγώνας μια και έξω. Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών». «Παραμένουμε στα μπλόκα, θα αποφασίσουμε αύριο με συνελεύσεις», είπε στην «Κ» ο Ρίζος Μαρούδας από τη Νίκαια.

Την ανάγκη αποκλιμάκωσης του αγώνα, για να ανασυνταχθούν οι αγρότες, υποστήριξε ο Γιώργος Μαχάς, μιλώντας στην «Κ» από το μπλόκο των Τεμπών. «Οι αποφάσεις θα παρθούν αύριο στη συνέλευση. Διαμορφώνεται όμως μια πρόταση, να αποχωρήσουμε το Σάββατο, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί, και να είμαστε σε επιφυλακή έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις όταν η κυβέρνηση πάει να φέρει το ασφαλιστικό», είπε ο κ. Μαχάς, τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ικανοποίηση από τις κυβερνητικές προτάσεις.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις να μη σταματήσουν εντελώς, ωστόσο εάν όντως επιβεβαιωθεί η αίσθηση που έχει διαμορφωθεί ότι θα αποσυρθούν τα μπλόκα από τις εθνικές οδούς, θα έχει κλείσει ένα από τα μεγάλα μέτωπα με τα οποία είναι αντιμέτωπη τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση και θα αρχίσει να επανέρχεται σε συνθήκες ομαλότητας η οικονομική δραστηριότητα που έχει πληγεί από τους αποκλεισμούς. Παράλληλα, εκτιμούν ότι ακόμα και οι αγρότες σε ορισμένα μπλόκα, που μέχρι χθες εμφανίζονταν ανυποχώρητοι, εάν δουν ότι αποκλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, θα μεταβάλουν και αυτοί τη στάση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή