Θύελλα αντιδράσεων μετά τη μήνυση Θάνου

Θύελλα αντιδράσεων μετά τη μήνυση Θάνου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρότατες αντιδράσεις αλλά και αλγεινή εντύπωση στον ακαδημαϊκό και νομικό κόσμο έχει προκαλέσει η κίνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, να υποβάλει μήνυση κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη για ανάρτηση στην οποία είχε προβεί πέρυσι στην προσωπική του ιστοσελίδα. Μέσω της ανάρτησης, ο κ. Τσακυράκης ασκούσε κριτική για επιστολή που είχε αποστείλει η κ. Θάνου μετά το δημοψήφισμα στους ομολόγους της των ευρωπαϊκών χωρών, «επεξηγώντας» την ψήφο του ελληνικού λαού.

Ο κ. Τσακυράκης είχε χαρακτηρίσει την κ. Θάνου «αφελή» και «πολιτικάντη», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του Αρείου Πάγου και την υποβολή μήνυσης σε βάρος του καθηγητή.

Στο πλευρό του κ. Τσακυράκη τάσσονται με ανακοίνωσή τους 14 πανεπιστημιακοί-καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ν. Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας, Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη), αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

«Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν δικαστικός λειτουργός –και μάλιστα ανώτατος–  να θεωρεί ότι η άσκηση κριτικής σε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα συνιστά αξιόποινη πράξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι επισημαίνουν παράλληλα ότι η ενέργεια της προέδρου του Αρείου Πάγου εγείρει ζήτημα λειτουργίας του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου, ενώ τίθεται ζήτημα και με την ελεύθερη έκφραση της κρίσης των δικαστών (σ.σ. επί της μήνυσης), δεδομένου ότι με πρόσφατη διάταξη η πρόεδρος μπορεί να προβεί μόνη της σε πειθαρχική δίωξή τους. «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον συνάδελφό μας και την ελπίδα ότι, ύστερα από ωριμότερη σκέψη, θα αποσύρει πάραυτα τη νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της» καταλήγουν οι πανεπιστημιακοί.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων δηλώνει κάθετα αντίθετη «σε συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία αυτονόητα δικαιώματα όπως η ελεύθερη έκφραση και η άσκηση κριτικής στους δημόσιους λειτουργούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή