Ανασφάλιστοι αποκτούν ελευθέρας σε δομές υγείας

Ανασφάλιστοι αποκτούν ελευθέρας σε δομές υγείας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μερική εφαρμογή έθεσε από χθες το υπουργείο Υγείας το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δωρεάν πρόσβαση σε νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Με έγγραφο προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δίνει εντολή στις διοικήσεις και στις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων και των μονάδων ΠΕΔΥ να παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση σε περίθαλψη (νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα) στους ανασφάλιστους που κατέχουν ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό περιγράφεται στο «παράλληλο πρόγραμμα» που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, δίνεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας σε ανασφάλιστους και στα μέλη των οικογενειών τους, στους Ελληνες πολίτες αλλά και σε αλλοδαπούς με νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά και χωρίς αυτά σε ορισμένες κατηγορίες (έγκυοι, ανήλικα, πρόσφυγες κ.ά.). Για την παροχή των υπηρεσιών απαιτείται η κατοχή ΑΜΚΑ. Η διαδικασία για την πρόσβαση όσων δεν έχουν ΑΜΚΑ, όπως και συνολικά οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου, θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών η οποία και αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου δέκα ημέρες.

Σημειώνεται ότι, έως προχθές, ήταν σε ισχύ υπουργική απόφαση του 2014, σύμφωνα με την οποία οι ανασφάλιστοι δικαιούνταν δωρεάν νοσηλεία για τακτικά περιστατικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξετάζονταν από γιατρό του νοσοκομείου και η οικονομική τους αδυναμία θα πιστοποιούνταν από τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου. Το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο ωστόσο παρουσίαζε προβλήματα στην εφαρμογή του και συγκεκριμένα δεν υπήρχαν παντού τριμελείς επιτροπές, καταγράφονταν καθυστερήσεις, αλλά και οι ανασφάλιστοι δεν γνώριζαν τις διαδικασίες. Επίσης, με άλλη υπουργική απόφαση του 2014 οι ανασφάλιστοι μπορούσαν να προμηθευτούν φάρμακα με τους ίδιους όρους που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ (με συμμετοχή και την υποχρέωση του ενός ευρώ ανά συνταγή), εφόσον η ιατρική συνταγή είχε εκδοθεί από γιατρό ΕΣΥ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή