Κυβερνητικό «Οχι» σε επίσκεψη της Aυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα

Κυβερνητικό «Οχι» σε επίσκεψη της Aυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρνηση της Αθήνας στο αίτημά της για να επισκεφτεί την χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, συνάντησε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, μία μέρα μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα απάντησε στην αυστριακή υπουργό ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της, θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της Διάσκεψης της Βιέννης.

Η διάσκεψη της Βιέννης, στην οποία συμμετείχαν όλες οι χώρες  της Βαλκανικής πλην της Ελλάδος, θεωρείται από την Αθήνα εχθρική κίνηση, κάτι που άλλωστε αντιμετωπίστηκε αρχικά με διάβημα και διαμαρτυρίες από τον ίδιο τον κ. Αλ. Τσίπρα σε σειρά Ευρωπαίων ομολόγων του. Ακολούθησε χθες η ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη και στη συνέχεια η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να επισκεφτεί την χώρα μας την ερχόμενη Τρίτη, για να συζητήσει από κοντά το θέμα, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και Βιέννης. Η κυβέρνηση απάντησε αμέσως αρνητικά, προσθέτοντας ότι η μόνη περίπτωση να γίνει δεκτή η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην Αθήνα, είναι η άρση όλων των αποφάσεων της Διάσκεψης της Βιέννης.

Το ανακοινωθέν της συνόδου, που συντάχθηκε από Αυστριακούς διπλωμάτες και απηχεί 100% τις αποφάσεις της Βιέννης, μιλάει για «δραστική μείωση των προσφυγικών ροών».

Η μείωση θα επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας «αλυσιδωτής αντίδρασης της λογικής», σύμφωνα με τη διατύπωση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών. «Τα κράτη είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία προκειμένου να μειώσουν τη ροή προσφύγων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνόδου. «Στα εργαλεία αυτά παίζει σημαντικό ρόλο η πολιτική και στρατιωτική συνιστώσα», καθώς και η «αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα σημεία των συνόρων που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση». Οπερ σημαίνει, σε πρώτη φάση, ότι η Αυστρία θα στείλει 20 αστυνομικούς στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να συνεργαστούν με την ΠΓΔΜ για να παρεμποδίσουν το ταξίδι προσφύγων και μεταναστών προς Βορρά και για να χορηγούν τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα για τα οποία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί της αστυνομίας τεσσάρων βαλκανικών κρατών και της Αυστρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή