Αγορά δύο ταχυτήτων στα γραφεία

Αγορά δύο ταχυτήτων στα γραφεία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερο είναι το κόστος ενοικίασης γραφείων στην Αθήνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, όπου όμως οι τιμές είναι και περισσότερο «ευάλωτες» σε διακυμάνσεις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου αναλύθηκαν 4.304 αγγελίες γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (περίοδος Οκτωβρίου 2014 – Μαΐου 2015), η μέση τιμή ενοικίου γραφείων ανά τ.μ. διαμορφώνεται σε 8,31 μηνιαίως στην Αθήνα και σε 6,44 μηνιαίως στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η μέση επιφάνεια των γραφείων στην Αθήνα είναι περίπου 100 τ.μ. μεγαλύτερη από την αντίστοιχη επιφάνεια στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη φοιτήτρια Θεολογία Γράβα, υπό την επίβλεψη του κ. Θεόδωρου Παναγιωτίδη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η μέση τιμή του τελικού ενοικίου γραφείων στην Αθήνα ανέρχεται σε 2.019 ευρώ μηνιαίως (μέση επιφάνεια γραφείων 225,72 τ.μ.), ενώ το αντίστοιχο κόστος στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 789 ευρώ, με τη μέση επιφάνεια να είναι σαφώς χαμηλότερη, καθώς δεν ξεπερνά τα 126,76 τ.μ. Στη σχετική ανάλυση επισημαίνεται ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ενισχύουν τις τιμές ενοικίασης ενός γραφείου είναι η επιφάνεια, ο αριθμός των δωματίων/χώρων του και η ύπαρξη θέσης στάθμευσης. Μάλιστα, κάθε επιπλέον τ.μ. επιφάνειας προσθέτει 8,3 ευρώ στην τελική τιμή ενοικίασης γραφείων στην Αθήνα, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στη Θεσσαλονίκη αγγίζει τα 2,9 ευρώ. Επίσης, η ύπαρξη θέσης στάθμευσης μπορεί να ενισχύσει την τελική τιμή ενοικίασης από 482 ευρώ έως 2.631 ευρώ στην Αθήνα και μέχρι 976 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ένα γραφείο στην πρωτεύουσα μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερο ενοίκιο κατά 441 ευρώ αν βρίσκεται σε εμπορική ζώνη, με εξαίρεση την οδό Σταδίου, όπου το ενοίκιο θα είναι χαμηλότερο κατά 346 ευρώ, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ένα γραφείο στη Σταδίου μισθώνεται έως 2 ευρώ λιγότερα ανά τ.μ. σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο δρόμο της Αθήνας. Στον αντίποδα, στη Θεσσαλονίκη, αν ένα γραφείο βρίσκεται στην Τσιμισκή, μπορεί να μισθωθεί έως 9,68 ευρώ/τ.μ. περισσότερο σε σχέση με άλλους δρόμους της πόλης. Επίσης, η ύπαρξη πόρτας ασφαλείας αυξάνει το ενοίκιο στην Αθήνα κατά 230 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη το μειώνει κατά περίπου 105 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή