Τα βραβεία του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

Τα βραβεία του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Στον διαγωνισμό, από τις 208 προτάσεις που κατατέθηκαν, οι 161 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού. Αυτές αξιολογήθηκαν από 89 διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που ορίστηκαν από το επιστημονικό συμβούλιο του διαγωνισμού, και με βάση την αξιολόγηση αυτή αναδείχθηκαν οι προκριθείσες υποψηφιότητες για τα 4 βραβεία και τους 15 επαίνους. Τα 4 βραβεία απένειμαν εκ μέρους της Eurobank ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νικόλαος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, και εκ μέρους του ΣΕΒ ο πρόεδρος του συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μπίτσιος.

Στην εφαρμοσμένη έρευνα βραβεύθηκαν:

• Α΄ Βραβείο στον κ. Προκόπιο Μανιάτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα για το νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

• Β΄ Βραβείο στον κ. Χρήστο Αγγελόπουλο του Ινστιτούτου Επιστημόνων Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) για τη συσκευή ψυχρού πλάσματος για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών.

Στην καινοτομία βραβεύθηκαν:

• Α΄ Βραβείο στον κ. Λάμπρο Βαρούχα της ΕΛΒΑΛ για τον σχεδιασμό και την παραγωγή ανάγλυφων φύλλων αλουμινίου με κατάλληλες ιδιότητες για χρήση σε πατώματα φορτηγών ψυγείων.

• Β΄ Βραβείο στην κ. Ιωάννα Ζεργιώτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον Τομέα Φυσικής και στην ομάδα Υλικών και Μικροκατεργασίας με Λέιζερ για την έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με λέιζερ.

Στην παρουσίασή του ο αναπληρωτής υπουργός Eρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης σημείωσε ότι η έρευνα και καινοτομία μπορεί να αποτελέσουν απάντηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την επόμενη μέρα, μετά την κρίση. «Χρειάζεται όμως νέος τρόπος σκέψης, νέες προσεγγίσεις που θα απευθύνονται σε ολόκληρη την αλυσίδα της καινοτομίας». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τόνισε: «Δυστυχώς η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά στους δείκτες της έρευνας και της καινοτομίας. Λείπουν δηλαδή οι βάσεις πάνω στις οποίες οι επιχειρήσεις μας θα μπορούν να στέκονται με αξιώσεις στη διεθνή αγορά, όχι μόνο πρόσκαιρα, αλλά στο διηνεκές. Αυτό σημαίνει ότι επείγει να κάνουμε άλματα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις μας τον τομέα αυτόν. Η νέα γενιά επενδύσεων θέλει την καινοτομία ως αναγκαίο συστατικό της». Στην παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας υπογράμμισε: «Σήμερα παρά ποτέ η οικονομία έχει ανάγκη από καινοτομία και από επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν τη γνώση και το προϊόν της έρευνας στην παραγωγή. Πλέον όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που δημιουργεί ταυτόχρονα αξία για τους πελάτες της επιχείρησης, τους εργαζόμενους σε αυτήν, τους μετόχους και, τελικά, στην κοινωνία ολόκληρη. Ευθύνη μας είναι τώρα να στηρίξουμε την αλλαγή αντίληψης. Σε αυτήν τη συγκυρία, το επιχειρηματικό κίνητρο και η κοινωνική ευθύνη συμβαδίζουν».

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank, που ξεκίνησε το 2010, στην καρδιά της κρίσης, με σκοπό αφενός να αναδείξει και να στηρίξει κάθε καινοτόμα επιστημονική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου και αφετέρου να συνδράμει στην προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε τα επιχειρηματικά κίνητρα, η κοινωνική ευθύνη και η επιστημονική κοινότητα να συμπορευτούν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή