Αναζητούνται επιπλέον εγκαταστάσεις φιλοξενίας

Αναζητούνται επιπλέον εγκαταστάσεις φιλοξενίας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερους χώρους για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων ζήτησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από δημάρχους και περιφερειάρχες, ενώ δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα λειτουργήσει κεντρικός συντονισμός των χώρων φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Λιμενικού, του στρατού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και της Εκκλησίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συνέστησε «ψυχραιμία» και ζήτησε να προσφερθούν επιπλέον χώροι για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, οι οποίοι να βρίσκονται σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων από τις εθνικές οδούς. Εκτιμάται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα είναι από 27.000 έως 30.000, ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 50.000-70.000.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά και αφού έχουν περάσει περισσότεροι από 900.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ) προκειμένου να διαχειριστεί την έκτακτη κατάσταση που έχει προκύψει μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη. Μάλιστα, στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνιζε χθες χαρακτηριστικά ότι συντονιστής θα είναι κάποιος από το κράτος και όχι κάποια ΜΚΟ.

Το ΕΣΚΕΣΜΑ θεσμοθετήθηκε το 2014 στο πλαίσιο της νομοθεσίας για αναδιοργάνωση της αστυνομίας, με σκοπό τον συντονισμό και τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών για τα θέματα μετανάστευσης ασύλου, αλλά και ελέγχου των συνόρων, ωστόσο έκτοτε ποτέ δεν λειτούργησε στην πράξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής του συγκεκριμένου οργάνου θα τοποθετηθεί άνθρωπος από την αστυνομία.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χθες ανακοίνωσε ότι απαγορεύει προσωρινά την πρόσβαση των ΜΜΕ στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Διευκρίνισε ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε έπειτα από αίτημα των συντονιστών των κέντρων προκειμένου να μην αποσπώνται από το έργο τους. «Σύντομα θα παρασχεθεί οργανωμένη δυνατότητα πρόσβασης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δύο νέοι χώροι

Σε λειτουργία τέθηκαν δύο ακόμη χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από τους πέντε που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο διάδρομος προσγείωσης στη Νέα Καβάλα και στη Χέρσο στο Κιλκίς, όπου έχουν μεταφερθεί αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν σε Τρίκαλα, Γρεβενά και σε άλλα σημεία στα οποία η αστυνομία συγκρατούσε τις ροές των μεταναστών τα τελευταία 24ωρα. Ειδικά στα Γρεβενά, ο δήμαρχος Γεώργιος Δασταμάνης αναφέρει ότι την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. «Ανάμεσά τους ήταν 58 παιδιά, εκ των οποίων τα 20 είχαν 40 πυρετό, οπότε χρειαστήκαμε άμεσα παιδίατρο», αναφέρει στην «Κ».

Στην Καβάλα, στο συνεδριακό κέντρο Νέας Καρβάλης φιλοξενούνται 720 άτομα, ενώ 200 μεταφέρθηκαν χθες στον διπλανό Δήμο Παγγαίου. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα εξηγεί ότι αύριο αναμένεται νέο πλοίο από Μυτιλήνη στο λιμάνι της Καβάλας και προσθέτει πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση των ανθρώπων καθώς υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά ηλικίας από μηνών έως και 5 ετών το πολύ.

Στο μεταξύ, στο Ελληνικό χθες βρίσκονταν 3.250 άτομα, στον Ελαιώνα 750, στο Σχιστό 1.350, ενώ στον Πειραιά σε αναμονή παρέμεναν 5.000. Η πλατεία Βικτωρίας έχει μετατραπεί και πάλι σε υπαίθριο καταυλισμό, με τουλάχιστον 500 άτομα να διανυκτερεύουν επί της πλατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή