Γ. Προβόπουλος: Η χώρα δεν έχει business plan

Γ. Προβόπουλος: Η χώρα δεν έχει business plan

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτατο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (ekyklos.gr), που έλαβε χώρα χθες το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στην κατάμεστη αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», ο Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Ζαν Κατρεμέρ, ανταποκριτής της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, με πληθωρικό συντονιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εστίασαν σε ένα ερώτημα που γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό: Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα; Στο ακροατήριο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης και μεγάλος αριθμός βουλευτών και πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «η χώρα ακόμα δεν έχει business plan» για την έξοδο από την κρίση, «κι αυτό επέτρεψε στον κάθε κύριο Τόμσεν να μας κουνάει το δάχτυλο». Κατά τον τέως κεντρικό τραπεζίτη, το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη πρέπει να εστιάσει στην αντιστροφή της τάσης ενίσχυσης των μη εμπορεύσιμων έναντι των εμπορεύσιμων κλάδων στην οικονομία. Παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως παρατήρησε, η χώρα δεν μπόρεσε επί των μνημονίων «να βελτιώσει τις σκουριασμένες δομές» της δημόσιας διοίκησης. Θύμισε ότι οι επενδύσεις έχουν βυθιστεί στο 11% του ΑΕΠ, από 24% προ κρίσης, για να πει ότι «χωρίς επενδύσεις δεν θα υπάρξει ανάκαμψη».

Ο κ. Βενιζέλος εντόπισε το ελληνικό πρόβλημα στην «κυρίαρχη αντίληψη» που επικρατεί, την οποία χαρακτήρισε «συνωμοσιολογική» και σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα. Η αντίληψη αυτή έφτασε στην πιο «επικίνδυνη» εκδοχή της, όπως είπε, με το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, που βασίστηκε στον διαχωρισμό των Ελλήνων. Μιλώντας ιστορικά, είπε ότι το ελληνικό κράτος συγκροτήθηκε πρώιμα, ως προτεκτοράτο, ύστερα από μια στρατιωτική ήττα, και ότι ακόμα δεν έχει ξεφύγει από αυτές τις γενετήσιες ανωμαλίες.

Ο κ. Κατρεμέρ εκτίμησε ότι μια νέα χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη όσο το ελληνικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο στις σοβιετοποιημένες δομές που ίδρυσε προ δεκαετιών ο Ανδρέας Παπανδρέου. Προειδοποίησε δε ότι αν ακόμα ένας τρομοκράτης πλήξει τη Γαλλία έχοντας περάσει από την Ελλάδα, η υποστήριξη του Παρισιού στην Αθήνα εντός της Ε.Ε. θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Τέλος, ο Χρήστος Χωμενίδης εξήγησε το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης αναφερόμενος στην αδυναμία των Ελλήνων να κοιταχθούν στον καθρέφτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή