Δέσμη έξι προτάσεων για το προσφυγικό από Ν.Δ.

Δέσμη έξι προτάσεων για το προσφυγικό από Ν.Δ.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλιμάκωση των τόνων σχετικά με την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, χωρίς βέβαια να υπαναχωρεί από την κεντρική θέση υπέρ της ανάγκης εθνικής στρατηγικής για το ζήτημα, προχωράει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείγμα της ανησυχίας της Συγγρού για τις εξελίξεις, αλλά και της διάθεσής της να φέρει την ατζέντα στα μείζονα και όχι στο πεδίο της «διαπλοκής» που επιλέγει η κυβέρνηση, είναι και το γεγονός ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο και χθες με δήλωση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε για επίσπευση του συμβουλίου αρχηγών.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης «δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, καθώς αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης». Προβλέποντας, δε, ότι θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα για τη διαχείριση της κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε δέσμη 6 προτάσεων, που αναμένεται να αποτελέσουν και τον πυρήνα των θέσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο. Συγκεκριμένα, ζήτησε αξιοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργία εντός εβδομάδος όλων των απαιτούμενων «φυλασσόμενων ανοικτών αλλά και “κλειστών” χώρων προσωρινής διαμονής», βελτίωση του συντονισμού ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διασφάλιση ότι η νατοϊκή δύναμη θα συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με τον FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου κονδυλίου και αίτημα για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από την Ε.Ε., παράλληλες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Για το ίδιο θέμα εξέδωσαν ανακοίνωση η συντονίστρια των παραγωγικών τομέων Ολγα Κεφαλογιάννη και η αρμόδια τομεάρχης Φωτεινή Αραμπατζή, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει, ενόψει τουριστικής σεζόν, πρωτοβουλίες διασφάλισης της εικόνας της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Προβληματισμός

Ο κ. Μητσοτάκης, που προήδρευσε χθες σε συνεδρίαση του Συντονιστικού της Ν.Δ. για το μεταναστευτικό, εμφανίζεται προβληματισμένος από τη «διάθεση ρήξης» έναντι της Ε.Ε. που επιδεικνύουν κυβερνητικά στελέχη και επιφυλακτικός έναντι του αιτήματος του κ. Αλ. Τσίπρα για εν λευκώ εξουσιοδότηση. «Η κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οχι βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της», είναι η χαρακτηριστική κατακλείδα της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή