Βραβεύθηκε ο «Οδυσσέας Ελύτης της ζωγραφικής»

Βραβεύθηκε ο «Οδυσσέας Ελύτης της ζωγραφικής»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης απονεμήθηκε προχθές το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Κρατικό Βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης». Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκινά το 2016, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης, από τη μεριά της πολιτείας, κορυφαίων εικαστικών στη χώρα μας. Και όπως ήταν φυσικό το παρθενικό έπαθλο απονεμήθηκε στον σπουδαιότερο εν ζωή Ελληνα ζωγράφο και ακαδημαϊκό, τον Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος δυστυχώς δεν κατάφερε για λόγους υγείας να το παραλάβει ο ίδιος, στέλνοντας σύντομο χαιρετισμό. Παρών, όμως, ήταν ο αγαπημένος του γιος Αλέξης, που πήρε το βραβείο για λογαριασμό του πατέρα του.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά στον υπουργό κ. Μπαλτά, που θέσπισε αυτό το βραβείο “Γιάννη Μόραλη“, το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά και απονέμεται στον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, τον κορυφαίο εν ζωή εκπρόσωπο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Σκέφτομαι πως, αν ζούσε ο Γιάννης Μόραλης, σίγουρα το βραβείο αυτό θα το απένειμε στον Παναγιώτη Τέτση. Ο Παναγιώτης Τέτσης είναι ό,τι ο Οδυσσέας Ελύτης στην ποίηση», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή απονομής.

Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» ήταν όλοι παρόντες: εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου, φίλοι και οικείοι του Τέτση, άκουσαν τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να σκιαγραφεί τη σπουδαία προσωπικότητα που τίμησε τον χρωστήρα. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι με τη θέσπιση του βραβείου αρχίζουν και οι εκδηλώσεις για το Ετος Μόραλη (μια και ο ζωγράφος είχε γεννηθεί το 1916).

Η πιο μεστή ομιλία ήταν της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα: «Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση; Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν τον μεταδοτικό παλμό, αυτόν τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού», σημείωσε η κ. Πλάκα. Πρόσθεσε ότι ο Παναγιώτης Τέτσης κληροδότησε 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και επέτρεψε να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν άλλα έργα τέχνης. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται το έργο του «Λαϊκή αγορά» στην κεντρική αίθουσα, που φέρει το όνομά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή