Στον «αέρα» η επιστροφή της τρόικας

Στον «αέρα» η επιστροφή της τρόικας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση στην αγωνία έδωσε το Euroworking Group, καθώς η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα δεν είναι ορατή στο προσεχές μέλλον. «Είναι πολύ δύσκολο μέχρι το τέλος της εβδομάδας», τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», καθώς οι διαφορές μεταξύ των θεσμών παραμένουν αγεφύρωτες. Οι αποφάσεις για το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής ενδέχεται, ωστόσο, να παραπεμφθούν στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση του Euroworking Group ήταν πολύ έντονο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είχε έντονη αντιπαράθεση με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς το ΔΝΤ διατηρεί πολύ σκληρή γραμμή στο ελληνικό πρόγραμμα. Την κριτική του κ. Χουλιαράκη δεν απέφυγε και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Παρόλο που ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα δεν έχει αποφασιστεί, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο με συναντήσεις στη Σαγκάη, όπου εξελισσόταν το G20, αλλά και στη Φρανκφούρτη. Τρεις αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου βρέθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών στη Φρανκφούρτη, σε μία προσπάθεια να λυθούν οι μεταξύ τους διαφωνίες, οι οποίες παραμένουν αγεφύρωτες και δεν επιτρέπουν την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα. Από την πλευρά του ΔΝΤ στη Φρανκφούρτη βρισκόταν η επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ντέλια Βελκουλέσκου, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συνάντηση των επικεφαλής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, «δεν πήγε πολύ καλά», παρόλο που μπορεί να επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος. Οι δύο βασικοί θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφωνούν κυρίως στην πρόβλεψη του δημοσιονομικού κενού για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια, έως το 2018.

Ανάλογη προσπάθεια, όπως προαναφέρθηκε, έγινε και σε υψηλότερο επίπεδο συναντήσεων τις προηγούμενες μέρες στη Σαγκάη, όπου βρέθηκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Oικονομικών των G20. Εκεί έγιναν άτυπες συναντήσεις μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί αλλά και του Μάριο Ντράγκι. Ο λόγος των συναντήσεων ήταν να ασκηθεί πίεση στο ΔΝΤ να επισπεύσει την άφιξή του στην Αθήνα, αλλά και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η προσφυγική κρίση διαρκώς οξύνεται.

Στις Βρυξέλλες δεν θέλουν να έχουν δύο μέτωπα ανοιχτά, οικονομικό και προσφυγικό, σε μία χώρα, και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Από την άλλη το ΔΝΤ δεν μπορεί να λάβει υπ’ όψιν του παράγοντες πολιτικούς, όπως η προσφυγική κρίση, στη διευκόλυνση μιας αξιολόγησης, καθώς είναι ένας διεθνής οργανισμός στον οποίο η ευρωπαϊκή εκπροσώπηση είναι ένα ποσοστό του Διοικητικού του Συμβουλίου, και όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουν γίνει πολλές εξυπηρετήσεις μέχρι τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή