Διπλή «μάχη» στις Βρυξέλλες

Διπλή «μάχη» στις Βρυξέλλες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσεχής Δευτέρα εξελίσσεται σε κομβική ημέρα για τα δύο κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα του πρωθυπουργού, με την Αθήνα να προσβλέπει στις κρίσιμες διεργασίες που θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες και αφορούν την προσφυγική κρίση και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Στη βελγική πρωτεύουσα θα εξελιχθούν παράλληλα η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας και η συνεδρίαση του Eurogroup, που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στα δύο μεγάλα μέτωπα. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη «μάχη των Βρυξελλών», με συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα να προδιαθέτουν για μια ελληνική παρουσία που δεν αποκλείεται να λάβει συγκρουσιακά χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός Aλ. Τσίπρας θα επιδιώξει στο ενδιάμεσο να καλλιεργήσει το κλίμα στο εσωτερικό, να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και να εξασφαλίσει όρους κυριαρχίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων του, είτε εκμαιεύοντας τη συναίνεση στους χειρισμούς του, είτε, εφόσον το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν αποφέρει τέτοιο αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας την απροθυμία να στηρίξουν την κυβέρνηση στο εθνικά κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Αύριο αναμένεται να προϊδεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία για τη στρατηγική της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής, στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που θα βρεθεί στην Αθήνα. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για την τελική διαμόρφωση της θέσης με την οποία θα προσέλθει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η εισήγηση του κ. Τσίπρα προς τους υπουργούς του αναμένεται να λάβει χαρακτήρα διαγγέλματος προς τους πολίτες προκειμένου να εξηγήσει την απόφαση της Αθήνας να καταφύγει στο ακραία μέτρο της άρνησης συγκατάθεσης σε αποφάσεις της Ε.Ε. που απαιτούν ομοφωνία. Στελέχη του Μαξίμου εξηγούν ότι ο κ. Τσίπρας θα τεκμηριώσει αυτή την επιλογή, ενώ η κυβερνητική ηγεσία δεν φαίνεται να ανησυχεί ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις κατά της χώρας μας. Αναφέρουν, δε, ότι ενδεχόμενο ελληνικό βέτο θα αφορά μόνο αποφάσεις που ενδιαφέρουν την Αυστρία και τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πλαίσιο των ελληνικών αιτημάτων από τη Σύνοδο, που είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή βαρών, η επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού απευθείας επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών από κάθε πλευρά και, τέλος, η δέσμευση για παροχή άμεσα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει συναίνεση πάνω σε αυτό το πλαίσιο και «ανακωχή» στο εσωτερικό πεδίο, συμβολή, δηλαδή των πολιτικών αρχηγών στη μείωση των κοινωνικών αντιδράσεων και των αρνητικών τοποθετήσεων στελεχών της Αυτοδιοίκησης στις αποφάσεις για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και την ανοχή τους στις απευθείας αναθέσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τα αναγκαία έργα.

Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση, κομβικό σημείο παραμένει η υπέρβαση των αντιρρήσεων που προβάλλει το ΔΝΤ και συνεργάτες του κ. Τσίπρα αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά ακόμα και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή