Εκδίκαση της προσφυγής για την απαγόρευση του NPD

Εκδίκαση της προσφυγής για την απαγόρευση του NPD

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ. Ξεκίνησε χθες στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η εκδίκαση της προσφυγής για την απαγόρευση του κόμματος NPD. Η προηγούμενη απόπειρα απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος, του οποίου η εκλογική απήχηση δεν ξεπερνά το 1,3%, είχε αποτύχει το 2003.

Η προσφυγή υποβλήθηκε πέρυσι από την Μπούντεσρατ, τη Βουλή των κρατιδίων, υπό την παρότρυνση πρωθυπουργών από ανατολικογερμανικά κρατίδια, όπως η Σαξονία. «Το ΝPD έχει πολιτικό βάρος και είναι επικίνδυνο», κατέθεσε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Στάνισλαβ Τίλιτς, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της δίκης.

Η διαδικασία ενώπιον του ακροατηρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος της εβδομάδας, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί κατά πάσα πιθανότητα πριν από το τέλος της χρονιάς.

Αμφισβήτηση ενέργειας

Αντιφασιστικές οργανώσεις και ιδρύματα στη Γερμανία αμφισβητούν κατά πόσον η απαγόρευση του NPD είναι ο ορθός τρόπος αντιμετώπισης των ρατσιστικών εξάρσεων στη γερμανική κοινωνία. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα να κάνουμε, εκτός από το να εστιάζουμε στην απαγόρευση του ΝPD, το οποίο αποτελεί μόνο μέρος του προβλήματος», είπε ο Τίμο Ράινφρανκ του αντιρατσιστικού ινστιτούτου Αμαντέου Αντόνιο. «Το πιο επείγον είναι να αποτραπούν οι ακροδεξιές επιθέσεις εναντίον προσφυγικών καταυλισμών». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας δήλωσε ότι, «ακόμη και αν απαγορευθεί το ΝPD, αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει στη Γερμανία να υπάρχει δεξιός εξτρεμισμός».

Στη Σαξονία, όπου κυβερνούν οι χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Τίλιτς, καταγράφηκαν πέρυσι οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις της αντιισλαμικής PEGIDA, ενώ το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες στη μικρή πόλη Κλάουζνιτς, όπου ομάδα διαδηλωτών εξύβριζε πρόσφυγες και δεν τους επέτρεπε να βγουν από το λεωφορείο που τους μετέφερε στο κατάλυμά τους.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η Σαξονία έχει πολύ μικρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό μη Γερμανών κατοίκων από άλλα κρατίδια.

Το ΝPD έχει εκπροσώπηση σε κάποια δημοτικά συμβούλια και περιφερειακά κοινοβούλια, αλλά δεν αριθμεί πάνω από 5.400 μέλη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) δεν προσυπέγραψαν την προσφυγή εναντίον του κόμματος.

Προκειμένου να τεθεί ένα κόμμα εκτός νόμου στη Γερμανία, δεν αρκεί να τοποθετείται ρητορικά εναντίον της συνταγματικής τάξης, αλλά πρέπει να φανεί ότι προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ανατροπή της. Το τελευταίο κόμμα που απαγορεύθηκε ήταν το κομμουνιστικό κόμμα (ΚPD) πριν από 60 χρόνια. Λίγο νωρίτερα, το δυτικογερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε θέσει εκτός νόμου έναν διάδοχο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ.

Η προηγούμενη απόπειρα απαγόρευσης του NPD το 2003 απορρίφθηκε, όταν κατέστη σαφές ότι το κόμμα είχε διαβρωθεί ώς τα ηγετικά του κλιμάκια από τις κρατικές υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό δημιούργησε αμφιβολίες για την αξία των αποδεικτικών στοιχείων και η υπόθεση κατέρρευσε. Αυτή τη φορά, οι Αρχές έχουν δηλώσει ότι έχουν αποσύρει όλους τους πράκτορες της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος από τις τάξεις του κόμματος, τοποθέτηση που δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή