Το… είπα-ξείπα για το Πάρκο Τρίτση

Το… είπα-ξείπα για το Πάρκο Τρίτση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιντριγκες, μικροκομματικά και μικροτοπικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την ιστορία είπα-ξείπα της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημιουργία προσωρινού χώρου φιλοξενίας μεταναστών στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου Τρίτση. Το έργο ακυρώθηκε επισήμως για «τεχνικούς λόγους», αφού είχαν πραγματοποιηθεί εντατικές εργασίες.

Το πρωί της προηγούμενης Κυριακής κτύπησε το τηλέφωνο του δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου. Στην άλλη άκρη της γραμμής υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον χώρο που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου και ο οποίος βρίσκεται στα όρια του Πάρκου Τρίτση. Το υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργηθεί προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων εκεί και τον παρακαλεί να παραβρεθεί. Λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος συνάντησε στο σημείο το στέλεχος του υπουργείου, ο οποίος συνοδευόταν από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές στον διπλανό δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Γιώργο Κομματά (ο οποίος δεν εξελέγη). Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι οι δύο όμοροι δήμοι ερίζουν εδώ και χρόνια για την κυριότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται δίπλα στο Πάρκο Τρίτση. Ο ίδιος ο κ. Ζενέτος διηγείται ότι αρχικά εξεπλάγη γιατί θεωρούσε ότι τον χώρο θα επιθεωρούσαν ειδικοί και όχι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, «έκρινα ότι σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να βοηθήσουμε» τονίζει.

Το ίδιο κιόλας βράδυ σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να δοθεί ο χώρος έπειτα από εισήγηση του δημάρχου. Ο ίδιος ο δήμαρχος με επιστολή του προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνιζε ότι ο χώρος θα παραχωρηθεί μόνο εφόσον το υπουργείο απευθύνει το σχετικό αίτημα αποκλειστικά στον δήμο Ιλίου προκειμένου να μην υπάρξει κανένα θέμα αμφισβήτησης της κυριότητας του χώρου (σ.σ. ο κ. Κομματάς κατ’ επανάληψη έχει αρθρογραφήσει σχετικά).

Δευτέρα πρωί, ο στρατός ξεκίνησε τις εργασίες. Μέσα σε λίγες ώρες ισοπεδώθηκε η έκταση και στρώθηκε με χώμα. Το σχέδιο ήταν να τοποθετηθούν 80-85 σκηνές των οκτώ ατόμων.  Στο σημείο υπάρχει εγκατάσταση αποχέτευσης, ωστόσο χρειαζόταν περίφραξη και περισσότερο φωτισμό. Χθες, Τρίτη πρωί, τα συνεργεία του στρατού έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνώμονα που επισκέφτηκε τον χώρο, αφού είχαν προχωρήσει οι εργασίες, δεν ήταν κατάλληλος για να χρησιμοποιηθεί. Το κόστος ανακατασκευής εκτιμήθηκε εξαιρετικά υψηλό καθώς θα έφθανε τις 200.000 ευρώ.

«Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώθηκα ότι δεν θα γίνει η τελικά η εγκατάσταση. Μου είπαν ότι οι λόγοι είναι τεχνικοί χωρίς περισσότερες εξηγήσεις. Υπάρχει πολύ κακός συντονισμός από την πλευρά της κυβέρνησης. Εμείς είχαμε το θάρρος να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος -γιατί υπήρχαν αντιδράσεις- συνειδητά αλλά τελικά το έργο ματαιώθηκε» λέει ο κ. Ζενέτος.

Ο λόγος που η προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων στον χώρο πάρκινγκ του Πάρκου Τρίτση αποφασίστηκε εσπευσμένα την Κυριακή για να ακυρωθεί εξίσου εσπευσμένα ένα 24ωρο αργότερα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναζητεί απεγνωσμένα χώρους φιλοξενίας, φανερώνει την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου αλλά και κοινής λογικής στη διαχείριση της κρίσης: Ο ειδικός πραγματοποίησε αυτοψία και το έργο κοστολογήθηκε μετά την εκτέλεση εργασιών και αφού το κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπέδειξε το σημείο.

Χθες βράδυ στον χώρο, που πλέον είναι εντελώς χέρσος, βρίσκονταν ως συνήθως παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Πάνω στην πινακίδα που «διαφημίζει» το έργο του δήμου Ιλίου για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο του δήμου γράφει με κόκκινα γράμματα «Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μουζάλας». Ενα ζευγάρι που παίζει με τον σκύλο του λίγο παραπέρα λέει ότι η ανακοίνωση της επικείμενης μεταφοράς προσφύγων στον χώρο προκάλεσε αντιδράσεις αλλά «όχι και τόσο μεγάλες τελικά. Ποιος ξέρει γιατί δεν θα γίνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή