Οι 10 πιο διασυνδεδεμένες χώρες του κόσμου

Οι 10 πιο διασυνδεδεμένες χώρες του κόσμου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι τρεις καλύτερα διασυνδεδεμένες χώρες στον κόσμο με κριτήριο την απρόσκοπτη ροή υπηρεσιών, προϊόντων και δεδομένων, καθώς και τη μετακίνηση ανθρώπων, σύμφωνα με τη McKisney. Η χώρα μας κατατάσσεται στη 47η θέση. Oπως χαριτολογώντας επισημαίνει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, όλοι, από τη μαφία μέχρι τους υποψήφιους φοιτητές των οκτώ καλύτερων πανεπιστημίων στις ΗΠΑ (Ivy league), γνωρίζουν πολύ καλά το μάθημά τους: το να είναι κάποιος δικτυωμένος, ανταμείβεται. Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, όσο περισσότερο διασυνδεδεμένη –ψηφιακά και συμβατικά– είναι μία χώρα με τον κόσμο, τόσο ισχυρότερη οικονομία διαθέτει. Η διασύνδεσή της δεν σταματά στο εμπόριο και στα χρηματοπιστωτικά, αλλά επεκτείνεται στους ανθρώπους και κυρίως στον αριθμό των μεταναστών σε μια χώρα και την ποσότητα των δεδομένων που εισρέουν από τα σύνορά της.

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο της McKinsey αξιολόγησε με τα ανωτέρω κριτήρια 139 χώρες και τοποθέτησε στην πρώτη θέση τη νησιωτική χώρα της Σιγκαπούρης και στη δέκατη τη Σαουδική Αραβία, στη 47η την Ελλάδα, ενώ στην 139η θέση βρίσκεται και πάλι ένα νησιωτικό κράτος, οι Σεϋχέλλες. Η δε Ιαπωνία, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, είναι τοποθετημένη στην 24η θέση κυρίως λόγω των περιοριστικών της διατάξεων για τη μετανάστευση. Στην έρευνά της η McKinsey εκτιμά πως η διεθνής οικονομία επωφελήθηκε από τις ανταλλαγές προϊόντων, υπηρεσιών, δεδομένων και την ανεμπόδιστη ροή κεφαλαίων κατά σχεδόν 7,8 τρισ. δολάρια το 2014. «Οσες χώρες είναι ανοιχτές στην παγκόσμια ροή αγαθών και υπηρεσιών, επωφελούνται με το να βλέπουν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται», υπογραμμίζει η Σούζαν Λαντ, συνεταίρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου της McKinsey, που έχει έδρα την Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, στην έρευνα τονίζεται ότι η όποια συζήτηση για τον θάνατο της παγκοσμιοποίησης είναι πολύ πρόωρη: όσο κι αν επιβραδύνθηκαν το εμπόριο και η ροή κεφαλαίων από το ρεκόρ των 12 τρισ. δολαρίων το 2007, τη σκυτάλη έχει λάβει πλέον η διάχυση δεδομένων. Η ροή είναι εκρηκτική, εάν σκεφθεί κανείς ειδικά την περίπτωση των αμέτρητων χρηστών του Facebook, εκ των οποίων άνω του 50% διαθέτει τουλάχιστoν ένα φίλο εκτός συνόρων έναντι του 16% το 2012.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή