Στυλιανίδης: Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο

Στυλιανίδης: Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» έδωσε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού βοήθειας για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης μέσα στα σύνορα της Ε.Ε., δηλαδή και στην Ελλάδα, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι μια πρωτόγνωρη απόφαση, καθώς από την ίδρυση της Ενωσης δεν έχει απαιτηθεί η αντιμετώπιση τέτοιας κρίσης εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Αντιμετώπισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι «με την εν λόγω πρόταση θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου, προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας».

Τα περισσότερα κεφάλαια αναμένονται να δοθούν στην Ελλάδα, καθώς είναι και η πρώτη χώρα που καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή. Ομως τα χρήματα αυτά δεν θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς και εξειδικευμένες κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συγκεκριμένα κράτη-μέλη, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Γερμανία, με μακρά παράδοση στην αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι, ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση διέθετε τέτοια οργάνωση, δεν θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει στο δικό της έδαφος σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κύπριος επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής και τόνισε πως «αυτή η έκτακτη βοήθεια από μόνη της δεν μπορεί και ούτε θα λύσει τα προβλήματά μας. Δεν υπάρχουν μαγικές φόρμουλες», είπε.

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα της «Κ», ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για δύο βασικά σχέδια που έχει χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμετώπιση αυξημένων προσφυγικών ροών βασικά σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και θα είναι αυτά που θα χρησιμοποιηθούν και τώρα. Από τη μία, είναι η δημιουργία καταυλισμών σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ή ο Ερυθρός Σταυρός, που θα παράσχουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα στους πρόσφυγες.

Το δεύτερο σχέδιο είναι να δίνονται σε πρόσφυγες χρήματα με τη μορφή κουπονιών (voucher), με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και συγχρόνως να παρέχονται και άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων σε σούπερ μάρκετ ή άλλες αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το δεύτερο σχέδιο «cash and voucher» είναι καλύτερο, καθώς θα βοηθήσει «να διατηρήσουν οι πρόσφυγες την αξιοπρέπειά τους, αλλά συγχρόνως βοηθάει και τις τοπικές κοινωνίες, γιατί χρησιμοποιούνται τα δικά τους αγαθά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή