Πυρά Τσακαλώτου κατά του ΔΝΤ

Πυρά Τσακαλώτου κατά του ΔΝΤ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη στάση που τηρεί αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Λίγες ώρες αργότερα, στη βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφαίων στελεχών των θεσμών, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφορές που τους χωρίζουν, ώστε να καταστεί δυνατό να προχωρήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στο δείπνο παρακάθησαν οι κ. κ. Μ. Μπούτι και Ν. Κοστέλο από την Κομισιόν, Μπ. Κερέ και Ρ. Ρέφερ από την ΕΚΤ και Π. Τόμσεν και Ντ. Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Αθήνα να αντιμετωπίσει το κόστος του προσφυγικής κρίσης.

Οπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, στόχος της κυβέρνησης είναι «η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καθώς «δεν έχουμε ατελείωτο χρόνο», συμπληρώνοντας ότι «οι θεσμοί διέκοψαν για δέκα ημέρες και έχει περάσει μήνας από την αναχώρησή τους». Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, σημείωσε ότι «πρέπει να διατηρηθεί η σύνταξη ως τμήμα των κοινωνικών δαπανών που θα μειωθεί ως ποσοστό επί του συνόλου, όταν θα ενισχυθούν άλλες κοινωνικές δαπάνες». Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι προβλέψεις του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, αναφορικά με το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως προς το ΑΕΠ της χώρας, «είναι παραπλανητικές», διευκρινίζοντας ότι τα ποσοστά είναι υψηλά, παρά τη μείωση των δαπανών για συντάξεις, εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι το Grexit ποτέ δεν «έφυγε» από την ατζέντα, καθώς το ΔΝΤ πρώτα προχωράει σε αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας και μετά δίνει βοήθεια, αλλά στην Ελλάδα δεν συνέβη αυτό. Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ανέφερε ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία και λειτουργία του, ενώ παράλληλα θα προβλέπει και το πώς θα αποφεύγεται η πολιτική παρέμβαση.

Από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου, ο προεδρεύων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (σοσιαλιστής από την Ιταλία) δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για τη βοήθεια που παρέχεται προς την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει ισχυρότερος δημοκρατικός έλεγχος και ότι θα ξεκινήσει να συνεδριάζει την προσεχή εβδομάδα. Επίσης, δήλωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο ο οποιοσδήποτε να εκτροχιάσει τον συρμό, «να εκτροχιαστεί η διαδικασία ζητώντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο υπάρχον πλαίσιο», και προανήγγειλε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα στο τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή