Νέες εκδόσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Επισκέψεις σε ζώντες ποιητές

εκδ. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού

Αφιερωμένο σε δεκαέξι ζώντες ποιητές όλων των γενιών ήταν το συμπόσιο που οργάνωσε η Εταιρεία Σπουδών το 2012 με ισάριθμες εισηγήσεις μελετητών πάνω στο έργο τους. Σήμερα δεν είναι πια ανάμεσά μας ο Βύρων Λεοντάρης. Χάρη όμως στην ευαίσθητη εγρήγορση των αναγνωστών και στη φιλόπονη εμβάθυνση φιλολόγων και κριτικών, οι ποιητές επιζούν διά του έργου τους. Οπως μας ειδοποίησε, άλλωστε, ο πρόωρα χαμένος ποιητής Γιάννης Βαρβέρης: «Να επισκεπτόμαστε τους επιζώντες ποιητές/ αν μάλιστα τυχαίνει να μένουμε στην ίδια πόλη,/ να τους βλέπουμε πού και πού/ γιατί εκεί που ζούμε ήσυχοι/ βέβαιοι πως ζούνε κι αυτοί, -ξεχασμένοι έστω-/ εκεί έρχεται το μαντάτο τους».

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ

M. H. Abrams

O καθρέφτης και το φως

μτφρ.: Αρης Μπερλής

εκδ. Κριτική

Σπουδαία μετάφραση ενός κλασικού έργου. Μία από τις μεγάλες μορφές της αμερικανικής φιλολογίας και κριτικής, ο Μ. Η. Αbrams (1912-2015), αναδεικνύει το έργο του ρομαντισμού. Εως τον 18ο αι., οι άνθρωποι θεωρούσαν πως ο νους είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά τον εξωτερικό κόσμο, επομένως και η τέχνη εθεωρείτο μίμηση της φύσης. Με τον ρομαντισμό, υπογραμμίζει ο Abrams, τα πράγματα άλλαξαν καθώς η γραφή παρομοιάστηκε με φέγγος που εκπηγάζει από τον νου του ποιητή και φωτίζει τον κόσμο.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΛΕΥΚΩΜΑ

Αλεξανδρος Μασσαβετας

Μικρά Ασία, Το παλίμψηστο της μνήμης

φωτογραφίες: Αλ. Μασσαβέτας, Χάρτες-σχέδια: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος,

Συναρπαστική περιήγηση στη Βιθυνία, τη Μυσία, την Αιολίδα, την Ιωνία, με στάσεις στο Αϊβαλί, στην Πέργαμο, στη Σμύρνη και στα ερημωμένα μοναστήρια στη λίμνη Μπάφα. Ο περίπλους του αφηγητή δεν περιορίζεται μόνο στο παρόν, αλλά ανατρέχει στο παρελθόν, αναδεικνύει ιστορικά γεγονότα, περιγράφει τόπους, τοπία, μνημεία, παραδόσεις και συνήθειες των κατοίκων. Αποδίδεται το πολύχρωμο ψηφιδωτό των λαών, η πολυσχιδής σύνθεση, ενώ διαχέεται, μέσω των ζωντανών περιγραφών, ακόμα και το άρωμα των πόλεων όπου έζησαν Τούρκοι, Ελληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και Λεβαντίνοι.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Λεων ΤολστοΪ

Πόλεμος και Ειρήνη

μτφρ.: Κοραλία Μακρή,

εκδ. Γκοβόστης

Το έπος του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα αναφέρεται στην περίοδο της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία, το 1812, και αναπαριστά την καθημερινότητα της άρχουσας τάξης. Με ρεαλιστικό τρόπο περιγράφονται οι χαρακτήρες της ιστορίας, διακρίνονται οι τάσεις, οι λεπτές διαφορές στη συμπεριφορά, οι συνέπειες. Και οι λεπτομέρειες ενδυναμώνουν τα ποικίλα σκηνικά που στήνονται, είτε πρόκειται για τα παλάτια των ευγενών είτε τα πεδία των μαχών. Ευγένεια από τη μια, επιθετικότητα από την άλλη, τα αντίθετα δημιουργούν συγκρούσεις, διαταράσσουν την αρμονία, επισπεύδουν την εξέλιξη των γεγονότων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

Σοφια Βουλγαρη

Η γραφή του ανέφικτου

για την πεζογραφία του Γιώργου Χειμωνά

εκδ. Μανδραγόρας

Θεωρώντας πως η κριτική δεν έχει αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την απόλυτη κρισιμότητα της γραφής του Χειμωνά, η Σοφία Βούλγαρη συνδέει την έννοια του «ανέφικτου» με την έννοια της «αποτυχίας» – στην οποία προσέφυγε για να χαρακτηρίσει τη γραφή του ο ίδιος ο συγγραφέας. Επιχειρεί να πλησιάσει τον αυτοαναφορικό- αυτοβιογραφικό πυρήνα της ποιητικής του καθώς πραγματεύεται τις σχέσεις και τα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και ζωής, αφήγησης και βιώματος, μυθοπλασίας και πραγματικότητας, ζωής και θανάτου, θανάτου και γραφής σε ένα έργο το οποίο αντανακλά την πραγματικότητα, διεισδύει και την εκτοπίζει.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή