Χρήσιμο εργαλείο η «εγγυημένη απασχόληση»

Χρήσιμο εργαλείο η «εγγυημένη απασχόληση»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημαντικές δυνατότητες συμβολής του θεσμού της «εγγυημένης απασχόλησης» στην αντιμετώπιση της κρίσης αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ιδρυμα Friedrich Ebert, το Levy Economics Institute και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Levy Institute Δ. Παπαδημητρίου (φωτ.), σε περιόδους βαθιάς κρίσης, όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του θεσμού του «εργοδότη ύστατης καταφυγής», καθώς για κάθε 100 ευρώ που δαπανά το κράτος η εθνική οικονομία ενισχύεται με 205 ευρώ, ενώ για κάθε 320 θέσεις εργασίας σε προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης δημιουργούνται επιπλέον 100 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου αποκάλυψε πως ο σχεδιασμός της νέας κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας 8 μηνών, βασίζεται στην ιδέα του «εργοδότη ύστατης καταφυγής», ενώ παρουσιάστηκαν προγράμματα που εφαρμόζονται στη Γερμανία.

Οριακά, κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ, μειώθηκε η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ, τον ELA, τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των τραπεζών από τον ΕLA διαμορφώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου στα 68,83 εκατ. ευρώ από 68,91 εκατ. ευρώ που ήταν το όριο τον Δεκέμβριο του 2015. Υπενθυμίζεται ότι τo 2015 επιδεινώθηκαν δραστικά οι συνθήκες ρευστότητας, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσε η παρατεταμένη διαπραγμάτευση. Το 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 36,9 δισ. ευρώ και αυτό παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχουν επιβληθεί capital controls.

Αλλαγές στον ΟΤΕ

Νέο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ ορίσθηκε ο Ηλίας Δρακόπουλος. Η τοποθέτηση έγινε σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος, μη εκτελεστικού μέλους Κλάους Μίλερ. Ο κ. Δρακόπουλος υπήρξε στέλεχος του ομίλου ΟΤΕ επί πολλά χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα εργάζεται στην Deutsche Telekom. Κατέχει τη θέση του Senior Vice President B2B Europe από τον Δεκέμβριο του 2012 καθώς και του Senior Vice President Strategy Performance & Execution Management από τον Μάρτιο του 2016 στο ευρωπαϊκό τμήμα τεχνολογίας της DΤ. Ο κ. Δρακόπουλος στην πρώτη φάση της εξαγοράς του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom ασποτέλεσε τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ των δύο εταιρειών.

«Βαφτίζουν» είδος πολυτελείας τα επαγγελματικά σκάφη

«Ταφόπλακα» στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό χαρακτηρίζουν οι φορείς του κλάδου τη διάταξη που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου για τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων και σύμφωνα με την οποία καταργείται η εξαίρεση των επαγγελματικών σκαφών από τον φόρο πολυτελείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη ενημερώσει με σχετική επιστολή για το θέμα τον υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκη, προκειμένου να παρέμβει για την απόσυρση της διάταξης. Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στην αρμόδια για τον τομέα αν.υπουργό Τουρισμού Ε. Κουντουρά, τονίζοντας ότι η τυχόν ψήφιση της διάταξης θα αποβεί καταστροφική για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Η Μ. Πολιτοπούλου νέα επικεφαλής στην NN Hellas

Καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου στην NN Hellas ανέλαβε από την 1η Μαρτίου η Μαριάννα Πολιτοπούλου, διαδεχόμενη τον Λούι Γκομέζ. Η κ. Πολιτοπούλου μεταβαίνει στην NN Hellas, προερχόμενη από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου διετέλεσε γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής της τράπεζας και του ομίλου, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, ανέλαβε ανώτατες διευθυντικές θέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, στην EFG Eurobank ως CEO Group Retail Collections από το 2005 έως το 2010, στην Credit Agricole Indosuez Luxembourg, καθώς και στην Inchape Hellas Group. Οι γνώσεις της από τον οικονομικό κλάδο, καθώς και από την αγορά της Λιανικής Τραπεζικής θα συμβάλουν στην επιτυχημένη υλοποίηση του οράματος και της στρατηγικής της ΝΝ, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή