«Δίδυμη» διαπραγμάτευση για την Αθήνα

«Δίδυμη» διαπραγμάτευση για την Αθήνα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νέα πραγματικότητα, αυτή του εγκλωβισμού στην Ελλάδα μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, μεγαλύτερου από ό,τι μέχρι σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν, καλείται να διαχειρισθεί η κυβέρνηση, η οποία, την ίδια στιγμή, προσδοκά τουλάχιστον να κλείσει η έτερη μεγάλη εκκρεμότητα, αυτή της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Η Αθήνα εκτιμά πως στους εταίρους γίνεται κατανοητό ότι οι δύο ανοικτές διαπραγματεύσεις εκ των πραγμάτων αλληλοσυνδέονται και αναμένει ότι το βάρος που υφίσταται λόγω προσφυγικού θα συνεκτιμηθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση, παρά τη σκληρή γραμμή στην οποία εμμένει το ΔΝΤ. Τη δραματική κατάσταση στο μέτωπο του προσφυγικού προσδιόρισε με προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο χθες, που συνεδρίασε με μοναδικό αντικείμενο τη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί που έχουν εμπλακεί στο ζήτημα παρουσίασαν την κατάσταση ως δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, προϊδέασε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και προς αποτροπή αυτού του ενδεχομένου απαιτούνται, είπε, άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες σε τρεις κατευθύνσεις: προς το εσωτερικό της χώρας, προς την Ευρώπη και προς την Τουρκία.

Αναφορικά με τους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε προς τους υπουργούς του το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η πραγματική μάχη θα δοθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου η Αθήνα προσδοκά τη στήριξη ισχυρών συμμάχων, όπως η Γερμανία, για μια δεσμευτική συμφωνία κατανομής των βαρών. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θα συνεκτιμήσει έναντι της Αθήνας και τη δυσκολία υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και τον κίνδυνο πλήρους αποσταθεροποίησης εάν παραταθεί η αβεβαιότητα αναφορικά με την αξιολόγηση.

Κομβικό σημείο στην όλη συζήτηση και στις προσεχείς εξελίξεις είναι η ανάσχεση των ροών. Εάν οι ροές δεν ανακοπούν, θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη χώρα μας θα αυξηθεί, καθώς από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αξιολογείται ότι η Αθήνα δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τις αυξημένες διελεύσεις. Σε αυτό το μέτωπο, ο κ. Τσίπρας προσβλέπει στη μεγαλύτερη συνεργασία της Τουρκίας, η στάση της οποίας εν πολλοίς θα κριθεί από τα αποτελέσματα της συνόδου της Δευτέρας, ενώ ο ίδιος θα επιδιώξει να λάβει σχετικές δεσμεύσεις από τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντησή τους στη Σμύρνη, την προσεχή Τρίτη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι μόνιμες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που θα διαμορφωθούν στην Ελλάδα δεν θα υπερβούν το 1/50 του συνολικού αριθμού προσφύγων που θα αποφασίσει ότι θα υποδεχθεί η Ε.Ε. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για προετοιμασία, αυτή τη στιγμή, που αφορά σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς. Η προοπτική εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα προκαλεί ανησυχίες για αντιδράσεις στο εσωτερικό. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «πρέπει να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες», η οποία αντικατοπτρίζει αυτή την ανησυχία, αλλά και η συμπληρωματική αναφορά του ότι είναι κρίσιμο «να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες». Ενδεχόμενη αντιστροφή αυτού του κλίματος, πέραν των προβλημάτων που θα γεννήσει, θα διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής δοκιμασίας για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή