Υπό δικαστική επιμέλεια η Zaman στην Τουρκία

Υπό δικαστική επιμέλεια η Zaman στην Τουρκία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν χθες τον έλεγχο της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, εντείνοντας τις διώξεις εναντίον του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί για προδοσία. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ορίστηκαν διαχειριστές στην εφημερίδα Zaman έπειτα από αίτημα εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα επηρεαστούν οι αδελφές εκδόσεις της Zaman, συμπεριλαμβανομένης και της αγγλόφωνης Today’s Zaman, που αποτελεί μία από τις κύριες πηγές ενημέρωσης όσων δεν μιλούν την τουρκική γλώσσα για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. «Απειλούμαστε τώρα με κατάσχεση μέσω του διορισμού διαχειριστών», ανέφερε η Today’s Zaman σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις επιχειρηματιών από τον χώρο του επίπλου, με την κατηγορία της χρηματοδότησης του «τρομοκρατικού δικτύου γκιουλενιστών».

«Πρόκειται για το τέλος της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία», είπε ο αρχισυντάκτης της Today’s Zaman Σεβγκί Ακαρτσεσμέ. «Πάντα δέχονταν πιέσεις τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ποτέ τόσο απροκάλυπτα. Το να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο μιας εφημερίδας είναι αντισυνταγματικό, ιδίως χωρίς λόγο. Πρόκειται για αναστολή ισχύος του Συντάγματος».

Τον Οκτώβριο, τα δικαστήρια είχαν θέσει υπό επιμέλεια τέσσερα ακόμη μέσα ενημέρωσης που σχετίζονταν με τον Γκιουλέν, μετατρέποντάς τα σε φερέφωνα της κυβέρνησης. Ομως η περίπτωση της Zaman είναι άλλης κλίμακας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, με ημερήσια κυκλοφορία 650.000 φύλων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Τσιχάν», που ανήκει στον όμιλο της Zaman, έδειξε εικόνες διαδηλωτών που έσπευσαν με σημαίες έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, η οποία θα συνεχίσει να εκδίδεται υπό διοίκηση που θα ορίσει το δικαστήριο. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι προσπάθησε, μέσω της παρουσίας του στα μέσα ενημέρωσης και της διείσδυσης οπαδών του στον κρατικό μηχανισμό, να οργανώσει την ανατροπή του τον Δεκέμβριο του 2013.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή